Els arbres dels tròpics moren cada cop més ràpid

L'escalfament global està tenint efectes molt importants en els boscos càlids i humids del planeta
Bosc tropical
Bosc tropical | D.P.

Una combinació d'elements està fent augmentar la mortalitat dels arbres a les zones humides dels tròpics on, en algunes zones, estan morint el doble de ràpid que fa 35 anys. Aquest fet es desprèn d'un estudi de gran abast que ha examinat la salut dels arbres de la zona tropical de la Terra, d'Amèrica del Sud a Àfrica i al sud-est asiàtic i que ha estat publicat a la revista New Phytologist. Segons el líder de l'equip responsable d'aquesta investigació, el doctor Nate McDowell -del Laboratori Nacional del Pacífic Nord-Oest del Departament d'Energia dels Estats Units-, aquesta tendència continuarà durant la resta del segle ja que hi ha "tot un seguit de factors que sembla que estan impulsant la mortalitat, i la probabilitat que aquests factors es produeixin està augmentant", fet que atribueix als efectes de l'escalfament global. Els arbres dels tròpics humits tenen un paper molt important en la regulació dels nivells de diòxid de carboni de la Terra, absorbint-ne proporcionalment més que la resta de boscos del planeta junts. La seva mort, doncs, redueix la capacitat de regulació d'aquest gas, causant més escalfament global que, al seu torn, augmenta la mortalitat dels arbres.


L'equip liderat per McDowell va analitzar molts dels elements que afecten els arbres de les zones humides dels tròpics, com ara l'augment de les temperatures i dels nivells de diòxid de carboni, les sequeres, els incendis, les tempestes, les plagues d'insectes i l'abundància de lianes. A partir d'una sèrie d'estidos, els investigadors van acumular proves que demostraven que gairebé tots aquests factors estan incrementant alhora que la taxa de mortalitat dels arbres en aquestes zones. Tot i que s'enfronten a un gran nombre d'amenaces, però, la mortalitat dels arbres tropicals es pot reduir a dues raons: gana i set. Com que l'augment global de les temperatures està relacionat amb l'augment dels nivells de diòxid de carboni -un aliment dels arbres- es podria pensar que la situació actual els faria créixer millor. La realitat, però, és que les temperatures elevades redueixen la capacitat dels arbres d'absorbir aquest gas, a més de fer-los perdre aigua més ràpidament.


 

L'explicació d'aquest fet és als estomes, els petits porus a les fulles dels arbres pels quals absorbeixen el diòxid de carboni i regulen la seva temperatura a través de l'evaporació. Quan les temperatures pugen, les plantes conserven la seva humitat tancant els estomes, però això també vol dir que no poden absorbir diòxid de carboni. Si els estomes estan tancats durant massa temps, els arbres poden acabar patint el que s'anomena "inanició carbònica", que és una de les dues causes principals de la seva mortalitat. Tot i això, però, el tancament dels estomes no impedeix que les plantes continuïn perdent aigua, cosa que els pot dur igualment al segon escenari: la mort per fallada hidràulica. Les altes temperatures fan que l'aigua dels arbres s'evapori més ràpidament, els incendis no només maten arbres sinó que assequen els supervivents... per si això no fos prou, les lianes competeixen amb els arbres tropicals per la llum, l'aigua i els nutrients i, quan s'enfilen pels troncs, sovint creen ferides per on els arbres poden ser víctimes de malalties o plagues. "Els arbres tenen una gran habilitat per sobreviure", diu McDowell, "però poden aguantar fins a cert punt. El repte que tenim ara és identificar aquests punts per poder predir els riscos per als boscos tropicals".

Comentaris

envia el comentari