MonPlaneta
Aquesta dècada serà la més càlida de la història humana
  • CA
| Jennifer Boyer (Flick)

L’Organització Meteorològica Mundial ha fet públic un document amb les dades recollides durant el que duem de la dècada, afirmant que tot apunta que, quan s’acabi, haurà estat la més càlida de la història humana. L’any en curs, 2019, serà el segon o el tercer amb les temperatures més altes, i els darrers cinc anys també seran els més càlids que es recorden. L’OMM culpa directament els gasos d’efecte hivernacle d’origen humà d’aquest escalfament al seu informe sobre l’Estat del Clima Global, que ha fet que les temperatures ja se situin 1,1ºC per sobre de la mitjana preindustrial, que la que hi havia l’any 1850, en una pujada que podria ser a prop de tornar-se irreversible.

Els cotxes contribueixen molt a les emissions de gasos d’efecte hivernacle | Cristóbal Castro

El document remarca com moltes parts del planeta han tingut temperatures extraordinàriament altes aquest 2019: si bé parts d’Amèrica del Nord han tingut un any més fred de l’habitual, al sud del continent, a Europa, Àfrica, Àsia i Oceania les temperatures han superat la mitjana recent. Al nostre continent, dues grans onades de calor durant els mesos de juny i juliol van fer superar rècords de temperatura a molts països; a Austràlia, la temperatura mitjana de l’estiu va superar la més alta en gairebé un grau. Aquestes temperatures han tingut una gran influència en els enormes incendis que han afectat Austràlia, Amèrica del Sud i Europa mateixa.

Incendi a la tundra siberiana | Siberian Times

L’OMM vincula directament aquesta anomalia climàtica amb els gasos d’efecte hivernacle, que estan assolint concentracions cada cop més altes, i en destaquen l’impacte en el medi natural, amb un acceleració tant de la fusió de les masses de gel de tot el planeta com de la pujada del nivell del mar que, a més, s’està tornant més àcid com a resultat d’aquestes emissions. Des dels anys vuitanta, cada dècada ha estat més càlida que l’anterior, i això també s’està notant en l’impacte que té en els humans, amb grans tempestes i incendis que estan causant milions de desplaçats i un número de morts cada cop més alt.

Els efectes de les inundacions a la ciutat han estat molt greus | Ajuntament de Venècia

La publicació de l’informe coincideix amb la celebració de la cimera climàtica COP25 a Madrid on, durant les properes dues setmanes, els participants miraran de negociar els seus compromisos per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per frenar l’escalfament del planeta. Davant de dades com aquestes, els governants del món no tenen cap excusa per no treballar amb intensitat i urgència per evitar un desastre cada cop més imminent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa