Aquest dimarts es provaran les sirenes d'alerta d'accident químic

De 10 a 13, més de 27.000 persones de 60 centres escolars faran un simulacre de confinament. També es faran altres accions per provar els sistemes en cas d'emergència real.
Indústria química
Indústria química | -

Protecció Civil de la Generalitat provarà demà, dimarts 10 d’abril, a partir de les 10:00 hores i fins al migdia, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, s’activaran seqüencialment 83 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis catalans. Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes i també per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real. L’alarma consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic, la població sentirà el so de final d'alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.


Durant la prova de demà, Protecció Civil de la Generalitat enviarà missatges massius a través de la seva aplicació mòbil per avisar a la ciutadania subscrita de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del compte de Twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, fent servir l'etiqueta #ProvaSirenes. Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.


 

Els municipis afectats pel simulacre seran, per demarcacions: 

- Barcelona: Barcelona, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba.

- Girona: Riells i Viabrea.

- Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou.

- Catalunya Central: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet.

- Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa.

- Alt Pirineu i Aran: Les.

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112, de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han sentit les sirenes passin al telèfon d’informació per tal de conèixer des on se senten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que les sirenes se sentiran només a l'exterior, ja que estan pensades per avisar a la gent que es troba al carrer. A més de tots els avisos esmentats, Protecció Civil ha fet un vídeo sobre risc químit per als centres docents per tal que el professorat disposi d’una eina per explicar a l’aula què es el risc químic i quines són les mesures d’autoprotecció.


 

Per millorar la informacio, per a la prova de demà s’han repartit 66.500 fulletons i  6.000 cartells. La majoria s’han repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna i Àrea Metropolitana de Barcelona que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors. D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la col·laboració dels centres escolars realitzant simulacres de confinament. A hores d’ara, un total de 60 centres escolars amb més de 27.000 persones, entre alumnat i personal docent i no docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova per fer un simulacre de confinament.
Comentaris

envia el comentari