Un nou sistema d'anàlisis permet detectar els residus de la indústria cosmètica al mar

Un equip de científics han fet servir nanotubs de titani per analitzar mostres afectades pels parabens de cremes i xampús.
La cala Tamariua
La cala Tamariua | Departament de Territori i Sostenibilitat

Un equip de científics de la Universitat de Còrdova ha dissenyat un sistema que permet detectar la presència de pol·lució a l'aigua del mar d'una manera més ràpida, més eficient i en concentracions més petites. Els investigadors cordovesos, juntament amb un equip de la Universitat de les Illes Balears, s'han concentrat en alguns contaminants concrets que es fan servir molt sovint com a conservants en sabós, cremes i desodorants i que acaben anant a parar al mar. La preocupació sobre aquestes substàncies, especialment els parabens i el triclosan, ha crescut durant els darrers temps, i la Comissió Europea està controlant i limitant el seu ús. Els parabens i el triclosan eviten que els bacteris i els fongs danyin productes com ara el xampú i la pasta de dents, però si arriben al mar es converteixen en un problema per als ecosistemes aquàtics. Detectar la seva presència contribuïrà de manera molt important al disseny de mesures que evitin els seus efectes nocius.


El nou sistema es basa en la nanotecnologia, aplicada a un sistema preexistent anomenat 'Lab-on-Valve'. Tot i que fins ara no s'havia pogut fer, els científics liderats per la professora de Química Analítica Marisol Càrdenas han aconseguir afegir nanotubs de diòxid de titani recoberts amb carboni al sistema Lab-on-Vale. Així aconsegueixen extreure mostres que poden ser analitzades mitjançant la seva connexió al sistema d'anàlisi. La majoria dels contaminants analitzats provenen de productes d'higiene personal com sabós, cremes solars, pasta de dents... i tenen efectes molt negatius en el medi ambient.
Comentaris

envia el comentari