Alliberades més de 55.000 anguiles a les llacunes del delta de l'Ebre

Aquesta iniciativa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s’emmarca dins del Pla de gestió de l’anguila europea i vol garantir la recuperació de la seva població.
Alliberament d'anguiles al Delta de l'Ebre
Alliberament d'anguiles al Delta de l'Ebre | Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims, la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, l’empresa pública Forestal Catalana i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, van participar aquest passat dimarts en l’alliberament de 55.000 exemplars de juvenils d’anguila en diverses llacunes del delta de l’Ebre. Aquests exemplars, destinats a la repoblació i que procedeixen de conques de fora de Catalunya, són alliberats als rius afectats pel Pla de gestió de l’anguila europea amb l'objectiu garantir la recuperació de les poblacions presents. Enguany s’han destinat un total de 110 kg d’anguló -juvenil de l’anguila amb talla entre 10 i 35 cm- que s’han alliberat en les llacunes on s’han estat realitzant les repoblacions durant els darrers anys, atesa la idoneïtat d’aquests ecosistemes per al seu desenvolupament.


La repoblació d’anguila s’aplica com una mesura de reforç de la població d’aquesta espècie, augmentant la proporció d’individus que arribaran a l’estat adult i que podran migrar i reproduir-se. Aquesta actuació constitueix, conjuntament amb altres mesures de gestió com la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius a través de la construcció de passos de peixos, un dels principals eixos d’actuació que ha de garantir la recuperació d’una espècie tan emblemàtica del nostres rius. Els diners destinats a la repoblació provenen dels pescadors autoritzats per a la pesca d’anguila, que anualment han d’aportar a les Confraries de Pescadors o Associació de Pescadors una part de l’import de les captures, recaptat en concepte dels compromisos assumits en el Pla de gestió de l’anguila europea, aprovat per la Comissió Europea. Les entitats autoritzades per a la pesca de l’angula són les Confraries de Pescadors de Sant Pere de Tortosa, Sant Joan de Deltebre, Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja pel que fa a la zona del delta de l’Ebre, i les Confraries de Pescadors de Roses, l’Escala i l’Estartit a les comarques de Girona.


Alliberament d'anguiles a les llacunes del delta de l'Ebre
Alliberament d'anguiles a les llacunes del delta de l'Ebre | Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

 

Segons els dictàmens científics del Consell Internacional per a l’Exploració del Mar, la població d’anguila es troba fora dels límits biològics de seguretat. D’acord amb les recomanacions de l’ICES, la Unió Europea va publicar el Reglament pel qual s’estableixen mesures de recuperació de la població de l’anguila europea. Pel que fa al comerç internacional, l'anguila està inclosa en el Conveni CITES des de març de 2009 com a espècie que no està necessàriament amenaçada d'extinció però que podria arribar a estar-ho tret que se’n controli estrictament el comerç. Segons aquestes determinacions, i per decisió de la Comissió Europea, l’any 2010 van ser aprovats els plans de gestió de l’anguila europea. Aquests plans de gestió tenen com a objectiu reduir la mortalitat antropogènica per aconseguir a llarg termini un retorn al mar de com a mínim el 40% de la biomassa d'anguiles europees respecte dels seus nivells originals.

Comentaris

envia el comentari