MonPlaneta
Agricultura abona 1,2 milions per a la lluita contra el cargol poma al Delta de l’Ebre
  • CA
Cargol poma | CC

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va iniciar el passat divendres, 11 de gener, el pagament de l’ajut concedit l’any passat per a l’execució d’un projecte mediambiental de lluita contra el cargol poma i millora de la biodiversitat al Delta de l’Ebre, en el marc de l’operació sobre Conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores contemplada en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. Es tracta del tercer pagament realitzat en un període de cinc anys (2015 a 2020), dins del qual, cada any s’ha d’anar executant actuacions lligades a memòries i convenis anuals emmarcats dins d’aquest projecte quinquennal.

La concessió d’aquest ajut es va formalitzar mitjançant la signatura del tercer conveni entre l’esmentat grup i el DARP, el 6 d’agost de 2018, i l’encàrrec de gestió amb Forestal Catalana. El conveni i l’encàrrec de gestió contemplaven l’execució de diverses actuacions dutes a terme des del 16 d’octubre de 2017 fins al 15 d’octubre de 2018. Es tracta d’actuacions de control i eradicació com l’aplicació de saponines, els tractaments amb aigua de mar, neteja de maquinària, l’eliminació d’adults i postes de cargol poma, i recerca aplicada; i d’actuacions de prevenció i protecció de la biodiversitat, com l’alimentació d’aigua dolça al canal vell del Penal, prospecció de nàiades i establiment d’un programa de manteniment d’espècies protegides, entre moltes altres.

Adob i sembra al Delta de l’Ebre | Juan Royo

L’import total a pagar en el marc d’aquest conveni és d’1.195.124,82 euros cofinançats entre el DARP i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, dels quals 463.720,16 euros s’han destinat al pagament de l’encàrrec de gestió realitzat a Forestal Catalana SA, en tant que mitjà propi de la Generalitat de Catalunya, per a l’execució d’una part de les actuacions, i els 731.404,66 euros restants s’han distribuït entre els diferents membres del grup que executaven actuacions, la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre, la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO Birdlife), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, i l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’arròs i altres cultius al Delta de l’Ebre.

Enguany, ja s’està treballant per a la formalització del quart conveni entre el DARP i el grup, que en aquesta ocasió serà un conveni bianual que cobrirà les anualitats 2019 i 2020 que ha de permetre continuar lluitant contra aquesta plaga i contribuir a la millora de la biodiversitat del Delta de l’Ebre.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a gener 17, 2019 | 19:26
    JordiP gener 17, 2019 | 19:26
    La millor manera de lluitar contra la invasió d'una espècie forània és deixar anar una altra espècie que depredi l'anterior. Algú sap si aquest cargol és comestible? Ningú ha pensat en preparar una mena de caviar amb els ous d'aquest bitxo? En cas positiu, una mica de publicitat gastronòmica i l'espècie invasora s'extingirà ràpidament. Ídem amb el cran americà aquest que ataca el delta de l'Ebre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa