Agents Rurals denuncien un pescador a Begur per la mort d'una tonyina vermella

Des del 2008 l'espècie disposa d’un Pla de recuperació específic davant la reducció dels exemplars presents tant al mar Mediterrani com a l’oceà Atlàntic
Pescador amb una tonyina vermella
Pescador amb una tonyina vermella | Agents Rurals

El Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals ha denunciat a Begur un pescador recreatiu subaquàtic per la captura amb mort d’una tonyina vermella, una activitat que sempre és prohibida. Des de l’any 2008 la tonyina vermella (Thunnus thynnus) disposa d’un Pla de recuperació específic de l’espècie davant de la minva dels exemplars presents a l’Oceà Atlàntic Oriental i al mar Mediterrani. Aquesta actuació s’emmarca en la col·laboració existent entre el cos d’ Agents Rurals i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims per a la vigilància i inspecció de les activitats de pesca. Gràcies a la col·laboració ciutadana, els Agents Rurals van començar a investigar amb la finalitat de localitzar un pescador recreatiu subaquàtic que presumptament havia capturat amb mort un exemplar de tonyina vermella. Dies més tard els agents van poder identificar el pescador i localitzar el seu domicili. Aleshores es va procedir a la denúncia d’aquest per la captura amb mort no autoritzada d’una tonyina vermella i per capturar-la en època de veda en la pesca esportiva i recreativa.


Durant els mesos de primavera és habitual veure grups de tonyina vermella alimentant-se de petites moles de peix a prop del litoral costaner. Aquesta situació es fàcilment identificable pels pescadors, que sovint cauen a la temptació de capturar-ne alguna. Els Agents Rurals fan serveis de vigilància marítima per seguir les activitats de pesca marítima recreativa i detectar pràctiques de pesca furtiva. Les captures de tonyina vermella en la pesca recreativa amb canya han de ser sempre sense mort amb el que es coneix com a “captura i solta”. Durant l’acció de pesca s’han d’adoptar mesures per retornar al mar amb vida les tonyines capturades. No obstant això, quan existeix una mort accidental de la tonyina durant la pesca per causes no desitjades, la tonyina es podrà desembarcar sempre que es respectin les previsions normatives: respectar el període hàbil de captura, respectar les talles mínimes (30 kg o 115 cm), l’embarcació ha de disposar de l’autorització específica, donar el preavís d’arribada a port i formalitzar la declaració de captura.


 

La captura d’una tonyina mitjançant pesca recreativa subaquàtica és sempre prohibida ja que amb l’ús d’un fusell de pesca la captura es realitza sempre amb la mort de l’exemplar. Cal tenir present que la pesca recreativa subaquàtica amb apnea permet discriminar i seleccionar les espècies a capturar i en cap cas es pot justificar una captura no desitjada o accidental. L’incompliment de les disposicions i mesures recollides en la normativa específica pot comportar haver de fer front a infraccions greus previstes i sancionables amb multes d'entre 151 i 30.000 euros.
Comentaris

envia el comentari