Agbar aposta per tancar el cicle de l'aigua i aprofitar tots els recursos

Entre els projectes de la companyia hi ha la consolidació del sistema de reaprofitament terciari i la creació d'ecofactories que reciclin part dels fangs resultants del tractament d'aigües
Ramon Folch i Antoni Capella durant la presentació de l'Informe de Sostenibilitat 2017 d'Agbar
Ramon Folch i Antoni Capella durant la presentació de l'Informe de Sostenibilitat 2017 d'Agbar | A.S.

 

Aigües de Barcelona ha presentat aquest dijous al matí el seu Informe de Desenvolupament Sostenible de 2017, presentat per Ramon Folch, ecòleg i president de la Comissió de Sostenibilitat de l'empresa, i Antoni Capella, director a Barcelona d’EY, líder mundial en serveis d’auditoria. L’informe, ha afirmat Folch, mostra el compromís de la companyia amb la gestió responsable amb la qual ha dit que vol “seguir generant un impacte positiu i sostenible a les nostres ciutats”. Més enllà de les accions enfocades a millorar el servei de distribució d'aigua -“cada any rebem prop de 1.000 visites d’alt nivell tècnic a les nostres instal·lacions i fem més de 1.100 controls diaris de la qualitat de l’aigua"- també ha explicat que pel que fa a l'aigua depurada que es retorna al medi, que supera "amb escreix" el que estipulen les normatives estatals i europees. Això, ha constatat, mostra que Agbar és "un referent mundial en la gestió del cicle integral de l’aigua”.


L’ecòleg també ha explicat que la companyia mira de no tallar l’aigua a ningú que no la pugui pagar, signant protocols amb 21 ajuntaments que han permès que 39.128 famílies que no podien pagar la factura continuïn tenint subministrament, destinant 2,7 milions d'euros al Fons de Solidaritat". Per això, ha afirmat, "hi ha pobresa energètica però no pobresa hídrica". D'altra banda, parlant del compromís amb la sostenibilitat, ha explicat que Agbar ha creat la Comissió de Sostenibilitat, que ell mateix encapçala, i que des de l'empresa es treballa per la igualtat de gènere i per la transparència, amb un portal on rendeixen comptes de la seva activitat i els passos que es fan per aconseguir els objectius que s'han marcat per a l'any 2020. Totes aquestes accions han publicades a l'Informe, que ha explicat que segueix els estàndards de la Global Reporting Initiative de les Nacions Unides i ha estat verificada per l'empresa externa EY. El seu representant, Antoni Capella, ha remarcat que la "responsabilitat social corporativa, les dades no financeres, són tan importants com les financeres i és un gran triomf".


 

Folch ha remarcat que, si no hi ha accions en aquest sentit, parlar de la sostenibilitat "és inútil" i que "cal abandonar els models del XIX". En el seu parer, l'informe és la prova que una empresa gran es pot adaptar al concepte més enllà de "maquillar amb gestos" i ha remarcat l'aposta per l'economia circular en relació a la intenció de "tancar el cicle de l'aigua" que té l'empresa, que mira de "gestionar-la integralment i de manera sostenible més enllà de la qualitat del producte". "Fer servir plenament l'aigua, tal com fa la natura" és un dels objectius que considera més importants, reformulant la cultura i l'estratègia interna de la companyia. Tot i que ha recordat que l'aigua "no ha de ser pública sinó que ja ho és" i que Agbar només en té la concessió que és controlada pels poders públics, ha remarcat els projectes ambiciosos de la companyia en aquest sentit, amb idees que no poden dur a terme perquè "no tenen permisos públics". En aquest sentit, per exemple, ha parlat del sistema terciari de la depuradora del Prat de Llobregat, que podria evitar llençar tanta aigua prepotable al mar i reutilitzar-la, augmentant el cabal del riu. Un dels objectius d'això seria no necessitar aigua del riu Ter i "que desemboqui a Girona, no a Barcelona" on ara molts litres d'aigua provinents del riu van a parar al mar per l'ús que se'n fa per cobrir les necessitats metropolitanes.


L'Informe de Sostenibilitat 2017 d'Agbar
L'Informe de Sostenibilitat 2017 d'Agbar | A.S.

Un altre dels projectes d'economia circular que ha explicat Folch són les "ecofactories". A partir de l'aigua residual que es tracta, a més de reutilitzar-la com a aigua de boca també es podrien aprofitar els fangs restants que, en comptes de ser llençats de la manera menys perillosa possible, podrien ser emprats per obtenir fòsfor i biogàs. L'aprofitament, doncs, és una de les metes integrals que anuncia la companyia en la publicació d'aquest informe.
Comentaris

envia el comentari