Àfrica s'està partint en dos

Les fortes pluges dels darrers dies han causat l'obertura d'una esquerda de diversos metres d'ample i quilòmetres de llarg a Kenya, seguint la línia del 'rift' de l'Àfrica Oriental.
La gran esquerda a la Gran Vall del Rift
La gran esquerda a la Gran Vall del Rift | Dailynation / Youtube

Una gran esquerda ha aparegut a Kenia durant els darrers dies. Les pluges intenses al país, especialment a la zona de la Gran Vall del Rift, sembla que han estat la causa de la seva aparició i el seu eixamplament. Actualment l'esquerda té diversos quilòmetres de llargada i fins a més de 20 metres d'ample, amb profunditats que arriben als 15m.

 

 

Això, però, només és el principi d'un procés geològic que acabarà dividint el continent en dues parts, segons expliquen científics de tot el món. La hipòtesi més plausible per explicar aquesta esquerda i la futura ruptura del continent, afirmen, és la presència d'una capa de "plomall de mantell" -una entrada de roca a alta temperatura sota la superfície- que està partint Àfrica lentament, en un procés que, calculen, encara trigarà desenes de milions d'anys abans no arribi el moment que l'aigua del mar comenci a omplir l'esquerda, separant efectivament les dues parts del continent i creant una illa a l'oceà Índic que estarà formada per parts dels actuals estats de Somàlia, Etiopia, Tanzania i Kenya.


Tot i que fa temps que aquest procés és conegut, identificar-ne la causa ha estat més complicat. La conclusió més acceptada és que aquesta intrusió de roca calenta ha anat obrint-se pas sota el mantell creant el 'rift' de l'Àfrica Oriental, que dóna nom a un dels accidents geològics més coneguts que ha creat: la Gran Vall del Rift. Tot i que aquesta denominació se sol fer servir només per referir-se a la seva part africana, que recorre més de 3.000km des del golf d'Aden (Somàlia) fins a Moçambic, el cert és que aquesta vall, causada pel 'rift' de l'Àfrica Oriental, és anomenada vall de Bekaa al Líban i és la mateixa vall que, ja plena d'aigua del mar, anomenem en diversos trams del seu recorregut el mar de Galilea, la mar Morta i el mar Roig, en una línia que gairebé uneix l'illa de Xipre, al sud de Turquia, amb la de Madagascar, al sud d'Àfrica. Es calcula que la separació de les dues parts del continent va començar fa uns 25 milions d'anys i que, des d'aleshores, ha avançat a un ritme aproximat de 2,5 centímetres anuals. Les fortes pluges dels darrers dies, però, han fet que aquesta esquerda subterrània s'hagi fet visible.


La gran esquerda al seu pas per l'autopista Nairobi-Naroko
La gran esquerda al seu pas per l'autopista Nairobi-Naroko | BBC Africa

La seva aparició sobtada ha tingut grans efectes al país. Una de les carreteres més importants de Kenya, l'autopista de Nairobi a Narok, s'ha ensorrat parcialment i el govern ha hagut d'intervenir, mirant d'omplir aquella part de l'esquerda amb roques i ciment per restablir la circulació. Una dona de 72 anys que menjava amb la seva família va veure com, de cop, casa seva es partia per la meitat. Un altre matrimoni també va veure com la seva casa es trencava i, finalment, es precipitava a l'interior de l'esquerda. Davant d'aquest procés irreversible, els geòlegs han recomanat a les autoritats dels diversos països afectats que tinguin en compte la línia de trencament, el 'rift', a l'hora de planejar futures carreteres, vies fèrries i altres infraestructures, ja que el procés, tot i la seva lentitud, pot afectar directament la vida humana en episodis com l'actual, quan les pluges intenses han exposat una part de l'esquerda que, a poc a poc, s'està formant sota la superfície.

Comentaris
Jamfri
De la vall d aran fins alcanar ja es podria fer una esquerda aixi, no tindrem tanta sort...

envia el comentari