Àfrica occidental té més goril·les i ximpanzés del què es creia

Un gran cens mostra que el 80% d'aquests grans simis viu fora de les zones protegides i que la població de goril·les disminueix gairebé un 3% cada any.
Goril·la de les planes occidentals
Goril·la de les planes occidentals | Heather Paul (CC)

Un gran cens dels goril·les i ximpanzés a l'Àfrica Occidental Equatorial, que ha durat una dècada, aporta bones i males notícies sobre el futur d'aquests simis, als parents més propers dels humans. D'una banda, s'ha descobert que hi ha un 30% més de goril·les del què s'havia pensat fins ara i que, en el cas dels ximpanzés, són un 10% més del que s'havia calculat. De l'altra, el mateix cens ha mostrat que la immensa majoria d'aquests grans simis, més d'un 80%, viu fora de les àrees protegides i, per tant, estan amenaçats, com demostra que la població de goril·les estigui disminuint a un ritme d'un 2,7% anual. Els resultats d'aquest estudi massiu, publicat a la revista 'Science Advances', ha estat liderat per la Wildlife Conservation Society, amb seu a Nova York.

Les conclusions d'aquesta enorme recerca han estat escrites per un equip de 54 científics de diverses organitzacions i agències governamentals.A més de la WCS, també hi han participat experts del World Wide Fund, de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva, l'Institut Jane Goodall i les universitats de Stirling i Washington (Estats Units), entre d'altres. Els investigadors van passar 10 anys recollint dades sobre el terreny a les regions habitades pel goril·la de les planes occidentals i el ximpanzé central, una àrea de 192.000 quilòmetres quadrats que comprèn alguns dels boscos més remots del continent africà. Així, els autors de l'estudi afirmen que aquesta zona és la llar de 360.000 goril·les i gairebé 130.000 ximpanzés, molts més del què s'esperaven. Aquesta diferència entre les estimacions i els resultats es deu, afirmen, a la millora dels procediments del cens, dades d'àrees que no havien estat incloses en altres estudis i a les prediccions fetes a les àrees que es troben fora dels llocs estudiats.

 

Els científics consideren una molt bona notícia que encara hi hagi centenars de milers de grans simis a l'Àfrica Occidental Equatorial. Tot i això, es mostren preocupats pel fet que la gran majoria d'ells viu fora de les zones protegides, cosa que els fa vulnerables a caçadors furtius, malalties i a la degradació dels seus hàbitats. Les dades obtingudes, però, poden donar molta informació a les administracions locals perquè desenvolupin estratègies noves per protegir el seus hàbitats, intensificar la lluita contra la caça furtiva i frenar els efectes del desenvolupament humà a la vida salvatge de la regió. Això seria possible perquè, segons mostra el cens, la majoria d'aquests animals viuen en grans boscos molt propers a les reserves i els parcs existents i, de moment, lluny de l'activitat humana. Així, protegir les zones on viuen seria un pas fonamental per continuar conservant la població de goril·les i ximpanzés de la regió.

Un ximpanzé ferit
Un ximpanzé ferit | D.P.

 

El cens, a més, va mostrar un declivi del 2,7% anual de la població de goril·les, dada que dóna suport a que aquests animals continuin sent considerats una espècie "en perill crític" d'extinció i els ximpanzés, una espècie "en perill". Una de les amenaces naturals més importants dels grans simis -i dels humans- és el virus de l'Èbola, i el desenvolupament d'una vacuna per aquesta malaltia és una prioritat, com ho són els esforços per explicar a la població com evitar la proliferació de la malaltia i la seva transmissió entre els humans i els grans simis. De les 14 espècies existents de grans simis, els goril·les de les planes occidentals i els ximpanzés centrals són els que tenen les poblacions més grans. Tot i que això és una bona notícia, la seva preservació no es pot donar per assegurada, ja que la seva dependència de l'hàbitat xoca frontalment amb la demanda a nivell local i global de recursos naturals que es troben als llocs on viuen, especialment fora de les zones protegides, que és on viu la majoria d'aquests animals.