MonPlaneta
El 2019 l’eruga del suro va afectar mil cinc-centes hectàrees de bosc del Montnegre
  • CA
Una eruga peluda del suro | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Un total de 1.500 hectàrees d’alzinars i suredes del Montnegre van quedar defoliades en alguna mesura per l’acció de l’eruga del suro (Lymantria dispar) el 2019, segons es desprèn d’un estudi realitzat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per encàrrec de la Diputació de Barcelona. L’Institut ha fet servir imatges preses pel satèl·lit europeu Sentinel 2 entre maig i juliol de l’any passat, que després han estat processades espectralment amb tècniques d’observació de la Terra. Les imatges així processades i sobre les quals s’han realitzat millores en les correccions atmosfèriques i topogràfiques, han permès detectar els canvis en la massa forestal durant el període d’afectació de l’eruga peluda, que se situa a la primavera-estiu.

Cal recordar que durant aquest període de l’any passat es va registrar una gran proliferació d’aquest lepidòpter autòcton, que pon els ous especialment a les alzines i alzines sureres, provocant la seva defoliació. Així, la cartografia elaborada per l’ICGC ha permès delimitar l’afectació i també veure l’evolució de la superfície afectada per l’eruga en dies successius.

La superfície del Montnegre afectada per l’eruga del suro | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

L’ICGC ja havia realitzat un altre estudi per encàrrec de la Diputació de Barcelona l’any 2017 i 2018, en aquell cas centrat en el decaïment dels boscos del Maresme, també mitjançant la comparació d’imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2, preses durant els mesos d’estiu i des del 2015. Aquell estudi va permetre visualitzar i concloure que la combinació de factors com la sequera, l’afectació d’un insecte perforador (Thomicus spp.) i l’existència de diversos fongs estava provocant una greu pèrdua de vigor de gran part de les pinedes del Maresme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa