2017 va ser un any en blanc per a les energies renovables a Catalunya

L’Observatori de les Energies Renovables recorda que la paràlisi dels projectes renovables suposarà allargar la vida de les nuclears o incrementar les importacions si no es reverteix la tendència.
Turbines eòliques
Turbines eòliques | territori.scot

L’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya va presentar, el passat 7 de juny, un avanç de les conclusions del seu primer informe de situació de les energies renovables al país, que ofereix un mapa de l’estat de la implantació de les energies netes durant l'any 2017. L'entitat, formada per diverses associacions de productors, usuaris i investigadors en energies renovables, augura que entre els anys 2019 i 2030 serà difícil assolir la creació anual de 300 MW de capacitat eòlica i 300 MW més de capacitat solar fotovoltaica, tal com seria necessari. La manca de projectes rellevants durant el 2017 han fet que la generació d’energia neta caigui un 1,3%, respecte l’any anterior. Les perspectives per al 2018 no són gaire millors, ja que només es podrà sumar l’aerogenerador de 2,3 MW que la iniciativa de propietat compartida Eolpop ha posat en marxa a Pujalt (Anoia). Aquestes previsions fan que l’escenari previst pel Govern de la Generalitat i la Unió Europea al 2030 que el 50% del consum elèctric provingui de renovables voregi, ara per ara, l'utopia. L’informe alerta que o es comença a implementar de forma efectiva i urgent molta més capacitat de generació renovable o caldrà allargar la vida operativa de les centrals nuclears o construir més línies d'alta tensió per importar electricitat de l’Estat.


Una de les eines que pot ajudar a invertir aquesta tendència negativa, segons apunta l'informe, és l’aprovació d'un Pacte Nacional per a la Transició Energètica i la implementació d'una normativa que el desenvolupi. A més, l'Observatori també reclama l'aprovació d'una Llei d’Energies Renovables com la que ja tenen altres comunitats autònomes. Entre les accions considerades prioritàries també hi ha la posada en marxa de procediments de tramitació abreujats que permetin aprovar i implementar projectes de mitjana i gran capacitat i també que es desenvolupin polítiques públiques que incentivin l'eficiència energètica tant en clau de mercat -formació, creació de nous agents- com de forma més directa -incentius i bonificacions, ajuts, etc-. Tot i això, l'informe valora molt positivament el canvi polític a l'estat espanyol i a Catalunya, que sembla que hauria de ser favorable a la millora de la penetració de les energies renovables. La creació d'un ministeri que recull les competències d'Energia i Medi Ambient, segons l'Observatori, és un pas positiu cap a la transició energèticatot i que la situació i les previsions actuals no siguin optimistes.

Comentaris

envia el comentari