La Superlliga Europea amenaça la UEFA

El magnat americà Stephen Ross proposa una lliga tancada sense el Fair Play Financer ni límits en els traspassos
Messi marxa de Matuidi i Douglas Costa.
Messi marxa de Matuidi i Douglas Costa. | EFE

Els diners ho són tot en el futbol modern. O gairebé tot. Els grans clubs lluiten per, cada cop més, augmentar els ingressos i tancar les temporades amb uns comptes de resultats majestuosos. A banda de liderar els campionats i batallar per aixecar títols, les entitats gegants, convertides en grans multinacionals de l'entreteniment, també juguen per ser al capdavant de la classificació dels clubs que més facturen al món. Aquests objectius es contraposen, a dia d'avui, amb els límits marcats per la UEFA i la FIFA, els màxims organismes que regeixen el futbol europeu i mundial. Les seves normes serveixen per equilibrar la balança entre els milionaris i els clubs amb menys recursos, però això no agrada als titans, que veuen limitades les seves possibilitats de creixement i d'inversió.


Aquesta temporada, el París Saint-Germain ha hagut de buscar una fórmula alternativa per poder fitxar el davanter francès Kylian Mbappé Lottin, després d'haver invertit 222 milions d'euros més els impostos en Neymar Jr. D'aquesta manera -en forma de cessió amb compra obligatòria al cap d'un any-, el club francès ha buscat driblar el Fair Play Finanacer imposat per la UEFA i que, en cas de vulnerar-lo, podria provocar sancions econòmiques i esportives per a l'entitat parisenca. Aquest fre molesta als grans clubs, que ja tenen sobre la taula un esbós de projecte per fer-se encara més milionaris sense necessitat de tenir cap frontera.


 

És la famosa Superlliga Europea. El seu impulsor principal, el magnat nord-americà i propietari dels Miami Dolphins, Stephen Ross, té clar quin és el futur del futbol europeu, segons explica el diari alemany SportBild. Lluny de la UEFA, la clau pels grans clubs seria una lliga tancada de 24 equips, sense ascensos ni descensos, és a dir, comprant una plaça per participar-hi. Exactament igual que el format de l'NBA. Ross ja té experiència organitzant campionats d'aquest tipus. Des del 2013, l'empresari gestiona la International Champions Cup, una competició estiuenca en la qual hi participen els millors equips del món, inclosos el Barça i el Reial Madrid. De fet, va ser el gran ideòleg del partit amistós entre blaugranes i blancs a Miami, l'agost passat.


Però les bondats de la Superlliga Europea d'Stephen Ross no acaben amb el format de competició. El magnat proposa, a més, un torneig sense límits econòmics. Els clubs podrien invertir tant com vulguessin, sense un Fair Play Financer que els mantigués a ratlla, i podrien endeutar-se sense ser sancionats per cap organisme esportiu. A més, l'empresari assegura als clubs la impossibilitat que la UEFA prengui represàlies si abandonen la Champions League per enrolar-se en el seu campionat: la Comissió Europea va donar la raó a dos patinadors holandesos que volien participar en tornejos fora de la jurisdicció de la International Skating Union (ISU).
Comentaris
Ramon
Que no hi hagi ascens i descens és una animalada. Es podria fer que no siguessin directes. Que sigués una promoció com a resultat de la qual hi hagués la possibilitat que no pugés ni baixés ningú. Però el perill de perdre la categoria i la il·lusió d'ascendir des de les lligues estatals (o nacionals, pensem en Escòcia) que entenc que continuarien existint, hi ha de ser. Pel que fa a la resta, a nosaltres, els catalans, la idea ens aniria de perles.
Ramon
Ah, i per descomptat, que la superlliga europea aplegui només equips de cinc lligues actuals una altra bestiesa. Llavors que no n'hi diguin europea! I a més, les cinc majors no sempre són les mateixes. Anys enrere l'holandesa era superior a la francesa. Però una competició europea en la que jugui el Barça ens seria un regal preciós perquè la lliga de futbol és un dels factors que més ens empastifen d'imaginari espanyol. Lliga europea i lliga nacional. Ideal.
Ramon
Uns interessos econòmics, comercials, que van molt més enllà del que passa en el terreny de joc, estan duent el futbol a ser quelcom distint d'allò que el va fer l'esport hegemònic. El secret de l'èxit del futbol estava en la incertesa, la fortuïtat, la possibilitat real de la sorpresa, del resultat injust, la freqüència i la vàlua que tenia l'empat. Tot això és el que omplia els camps.
Ramon
Els tres punts per victòria són un absolut desastre pel futbol.
josep
Prou a la sumissio de l'uefa i la FiFa els Clubs pagan el jugadors molts be i les seleccions els hi treuen el suc, Lliga Europea Ja,
Danius
Es molt bona idea la súper lliga europea però no s’hauria d’abandonar les lligues nacionals.En aquest cas seria una bona oportunitat per començar la lliga nacional catalana com ho fan a Escòcia.

envia el comentari