Rosell, assenyalat en l'Informe García per l'adjudicació del Mundial de Qatar

L'expresident del Barça és protagonista d'un apartat específic redactat pel fiscal Michel J. García, en un informe amagat per la FIFA des del'any 2014
Sandro Rosell, en una roda de premsa. | FCB

"La Federació Qatariana de Futbol va acordar pagar-li al sr Rosell 2.000 euros per cada dia que necessités la seva feina". Michel J. García, fiscal contractat per la FIFA l'any 2012 per liderar l'àrea d'investigació de la Comissió d'Ètica, redacta aquesta afirmació en una de les 359 pàgines amb les quals es formal'Informe García, un document encarregat i amagat per la mateixa FIFA durant l'etapa presidencial de Joseph Blatter i que pretenia posar llum en l'adjudicació dels Mundials de Rússia 2018 i Qatar 2022.

Segons García, Rosell va jugar un paper rellevant en la tria del país del Golf Pèrsic com a seu del Mundial de futbol de l'any 2022, formant part dels consellers principals de la candidatura i fent d'intermediari entre Qatar i diverses federeacions llatinoamericanes com la Confederació Brasilera de Futbol, presidida pel seu amic i company de negocis Ricardo Teixeira, un dels protagonistes de l'Operació Rimet que manté Rosell a la presó de Soto del Real de Madrid.


 

En l'informe, el fiscal detalla que Rosell va ser contractat per la QFA entre finals del 2008 i principis del 2009 com a assessor i persona encarregada d'estudiar si Qatar "tenia possibilitats o no de guanyar" l'elecció del Mundial 2018 o 2022. Concretament, l'expresident blaugrana va haver de redactar un document ambs els punts estratègics per a l'adjudicació del campionat i presentar-lo "davant les més altes autoritats", amb l'obligació posterior "d'eliminar qualsevol informació relativa a la feina un cop acabat l'assessorament".

Però Rosell va servir, principalment, com a persona de contacte entre Qatar i els països llatinoamericans. Sobretot amb la Confederació Brasilera de Futbol, "per l'estreta relació amb Ricardo Teixeira". El gener del 2010, Rosell va participar en un dinar que va aplegar, a l'Itanhanga Golf Club de Rio de Janeiro, els presidents de les federacions brasilera, argentina (Julio Grondona) i paraguaiana (Nicolás Leoz), l'expresident de la FIFA Joao Havelange i l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani. A més, García considera imprescindible la tasca de Rosell per garantir la disputa d'un partit entre les seleccions de l'Argentina i el Brasil a Doha, la capital de Qatar, el novembre del 2010, essent ja president del Barça. Un partit que havia de posicionar Qatar al món. 


 

En un inici, semblava que el partit seria impossible, ja que els clubs europeus s'havien oposat a deixar els seus futbolistes per partits fora del continent, però la intermediació de Rosell va ser definitiva: "Un representant de Kentaro [empresa coexplotadora dels drets] va demanar al sr Rosell, a finals de juny -quan era president electe del FC Barcelona-, si el partit programat per a mitjans de novembre podria ser possible. Donat l'interès de Teixeira en complaure els clubs i del senyor Rosell, que en dirigia un, se suposava que el sr Rosell s'hi oposaria. Però no, tot el contrari. El senyor Rosell va somriure i va dir, 'potser serà possible, a vegades els miracles poden passar'."

 

Per a l'assistència de Teixeira al partit de Doha, els representants de Qatar van seguir utilitzant Rosell com a intermediari. "Encara després que Rosell fos nomenat president del FC Barcelona, els directius del futbol de Qatar van seguir comunicant-se amb el sr Teixeira a través del sr Rosell".


 

De BSM i Aspire, a Qatar Foundation i la samarreta del Barça

 

Sandro Rosell va aterrar a Qatar a través de la seva empresa de màrqueting esportiu Bonus Sports Marketing (BSM). Ho feu el 2006 després de segellar un contracte de col·laboració amb l'Aspire Academy per iniciar el projecte Aspire Football Dreams, una mena d'Operación Triunfo del futbol duta a terme en diversos països africans per tal de portar a Qatar els millors jugadors joves i formar, així, la selecció nacional del país. En aquell acord, Rosell va treballar colze amb colze amb l'executiu Andreas Bleicher, protagonista, també, de les reunions i converses al voltant de l'adjudicació de la seu del Mundial. Bleicher va ser qui va recomanar a Hassan Al-Thawadi, CEO de la candidatura de Qatar, la contractació de Rosell com a assessor.

 

Mesos després, el mateix Bleicher va indicar a Al-Thawadi que Rosell era "el millor posicionat per guanyar les eleccions" a la presidència del Barça. Segons l'informe, "durant els següents mesos van tenir reunions amb Al-Thawadi, el sr Bleicher i d'altres persones per negociar un acord de patrocini molt lucratiu amb la Qatar Foundation".


 

Un pagament sense concepte

 

Mesos després i sense vincle aparent -segons l'informe-, Rosell va enviar diversos correus electrònics a Al-Thawadi, reenviats a Bleicher, agraïnt "un pagament rebut des de Qatar" que havia de "servir per invertir-lo pel meu interès que, espero, finalment sigui el vostre". I segueix. "Això vol dir que valoreu la meva tasca amb el vostre país i la vostra gent, començant per vostè i la seva família". En la resposta, Al-Thawadi també agraeix la feina de Rosell: "Espero que tot allò que estem fent, en tots els sentits, sigui bo per a tots nosaltres. No en tinc dubtes, dedicaré tots els meus esforços per fer que el nostre somni sigui possible."

 

Michel J. García va entregar el seu informe, inicialment de 350 pàgines, el 5 de setembre del 2014, dos anys després de ser nomenat per Joseph Blatter com a president de la secció d'investigació de la Comissió d'Ètica de la FIFA. En aquells dos anys, García també va confirmar suborns de l'empresa ISL a l'expresident de l'organisme Joao Havelange i al seu gendre i president de la CBF, Ricardo Teixeira, a més d'altres alts executius de l'ens internacional. Un cop rebutjada la publicació -només es va fer pública una síntesi de 42 pàgines- i de presentar un recurs per la decisió del seu cap Hans-Joachim Eckert, Michel García va dimitir del seu càrrec el 17 de desembre del 2014.

Comentaris

envia el comentari