Paños: "Les jugadores estrangeres intenten conèixer què passa a nivell polític"

La portera titular del Barça analitza l'inici de temporada i admet que "és inevitable" que les jugadores s'informin de la situació política
Sandra Paños, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.
Sandra Paños, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. | Jordi Borràs

Sandra Paños (Alacant, 1992), és la portera titular del Barça. Se situa, setmana rere setmana, sota els pals de la porteria blaugrana, cobrint una de les posicions més exigents i desagraïdes del futbol, però fent-ho amb un èxit indiscutible. Des de la seva arribada el 2015, procedent del Llevant, l'escollida segona millor portera de la Champions League 2015-16 s'ha guanyat la consideració dels seus entrenadors i de la direcció esportiva barcelonista. En una entrevista amb El Món,Paños analitza l'inici de temporada, valora les novetats implantades pel nou tècnic, Fran Sánchez, i admet l'interès de les noves incorporacions en la situació política catalana.


La Lliga ha iniciat de manera similar a la temporada passada, amb l’Atlètic de Madrid i el Barça com a principals candidats. Tenen la mateixa sensació?

Sí, crec que érem conscients que seria un partit molt dur. Normalment, tots els equips que juguen contra el Barça tenen un plus de motivació, però va ser un partit on elles van estar molt bé. Van treure la seva millor versió i nosaltres no ho vam fer. Per certes circumstàncies no vam poder desplegar el futbol que volíem. Però l’important és que vam sortir vives, vam sumar un punt vital amb elles donant la seva millor versió i nosaltres una de no tant bona. És bon senyal. El campionat es decideix per qui falla i qui no i hem de seguir treballant per no fer-ho. Qui falli donarà l’avantatge a l’altre per aconseguir el campionat.


 

Amb els fitxatges fets aquest estiu, s’esperaven estar un pas per davant de l’Atlètic de Madrid?

Al final, tot és futbol. Per molts fitxatges que facis, si tens un dia en el qual no et surten les coses bé, pots tenir mllor plantilla que no guanyes. Això també es pot veure en la primera divisió masculina. Si un dia no et surten les coses, res. La gent esperava que fóssim molt superiors, però és futbol i no hem de treure conclusions tant ràpidament, perquè la Lliga és molt llarga. Tenim molt marge de millora.

Què ha canviat en comparació la temporada passada? Noves dinàmiques amb el nou entrenador?

Sí, ha canviat bastant la manera de treballar. Intentem, sobretot amb la gent nova, adaptar-nos el més aviat possible. També estan aprenent l'idioma i quan el tinguin una mica més integrat serà molt millor. Pel què fa els entrenaments, el nivell ha pujat moltíssim. Tenim les millors jugadores d’Europa. Anirem llimant-ho, aprenent juntes. I a nivell tàctic, crec que s’està treballant bastant més que en anys anteriors. Anem corregint errors que vam tenir l’any passat.


 

En què es basen aquests canvis tàctics?

Quan canvies la persona, l’entrenador, sempre et trobes coses noves. Mai un és igual que els altres. A nivell de grup, fora del camp, s’intenta seguir la mateixa filosofia que té el Barça. Però mai serà igual que l’any passat, serà impossible.

 

Sandra Paños, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.
Sandra Paños, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. | Jordi Borràs

Què troben a faltar de Xavi Llorens, després de tants anys al femení?

Sobretot la persona que era. Ha donat molt pel futbol femení. No és tant tema futbolístic, com per l’aspecte personal. El tracte que tenia amb nosaltres és allò que més es troba a faltar.

 

Encara estan en contacte amb ell?

Sí, a vegades el veiem per aquí i parlem una estona. No el podem veure tant, perquè té la seva feina a la Masia 360 i nosaltres estem entrenant. Quan ens creuem sí que parlem i ens preguntem, però poc més.


 

A la Lliga de Campions, cada any se’ls demana un pas més. I darrerament s’estan fent. Com s’ho prenen vostès?

Crec que la Champions també té un component de sort amb els sortejos. Si tens més o menys sort pots arribar més o menys lluny. Tenim un gran equip, però no ens hem d’exigir guanyar-la o arribar a la final. Som conscients que la temporada passada vam tenir rondes favorables perquè ens vam trobar equips més igualats a nosaltres. Si ens enfrontem al Wolfsburg o l’Olympique de Lió, com li va tocar a l’Atlètic de Madrid, són rivals que t’ho posen més difícil per classificar-nos. No hem de posar-nos l’objectiu d’arribar a la final o guanyar-la.

 

Es veuen una mica lluny encara de les alemanyes o les franceses?

Sí, crec que hi ha bastanta diferència. Però s’ha d’anar llimant poc a poc i no prendre’s com a exigència arribar a les semifinals o la final.


 

Sandra Paños, durant l'entrevista amb El Món.
Sandra Paños, durant l'entrevista amb El Món. | Jordi Borràs

Pel què fa la situació política que viu Catalunya, en parlen al vestidor?

No massa. Cada una té la seva manera de pensar i ho respectem.

 

Però les preocupa això que està passant?

Intentem no pensar-hi, sinó més en temes futbolístics. El que sigui, serà i esperarem a veure què passa.

 

Les jugadores estrangeres pregunten què passa?

Sí, no entenen què passa exactament. Intenten conèixer què passa a nivell polític, perquè realment no és normal això que està passant. Els mitjans de comunicació hi estan molt a sobre i elles ho veuen, tant als diaris, com a les televisions o internet. És inevitable.

 

Entenen el posicionament del club, tant implicat políticament?

Crec que la manera de pensar que té el Barça ha estat sempre aquesta. Si pensen així, que s’hi impliquin.
Comentaris

envia el comentari