Formant persones més enllà d'esportistes

El projecte Masia 360 pretén acompanyar els i les joves en el seu creixement acadèmic i preparar-los per a un possible fracàs a nivell esportiu
Nens de les categories inferiors del Barça.
Nens de les categories inferiors del Barça. | FCB

"Els nens creuen que disputen una carrera de 100 metres, velocitat pura i dura", expressa Carles Folguera, director del programa Masia 360 del FC Barcelona. "Però realment el què es trobaran és una marató, una cursa d’obstacles que no saben com acabarà. Hem d’acompanyar-los en aquests somnis, però també en la part de frustracions", manifesta l'exporter professional d'handbol del club. Folguera ha explicat, en el marc de la primera jornada 'Carrera dual: formació esportiva i acadèmica de l'esportista' celebrada a l'Auditori 1899 del Camp Nou, els objectius i claus del projecte Masia 360, destinat a la formació dels nens i nenes més enllà de la pilota.


Acompanyat pel director d'esports professionals del Barça, Albert Soler, Folguera ha insistit en la necessitat de preparar els joves del planter per a una vida, no per únicament una carrera esportiva. "Amb la Masia parlem d’aprenentatge i valors per a la vida i l’esport. El programa va més enllà de l’entrenament. Parlem de relacions amb les famílies, d’estats d’ànim, lesions, moments en els quals tiren o no la tovallola i del seu entorn", explica el director, en una reafirmació d'allò que ha pronunciat Soler per a inaugurar la xerrada: "No només ens preocupem de la formació esportiva, sinó de la formació acadèmica, hàbits alimentaris, relació amb la família i amics. Sabem que hi haurà algun jugador que arribarà al primer equip, però també la gran majoria que no hi arribaran i aquests també són la preocupació del club. Tenim responsabilitat sobre ells. Aquí la importància de la formació i de la carrera dual."


 

Folguera explica, també, el funcionament d'aquest projecte Masia 360. I ho dibuixa a través d'un cercle tancat que uneix l'entrada del jove esportista, la seva formació i una continuació en un camí que no té final: "Si fem el cercle dels 360 graus, hi ha un moment inicial on el nen arriba al club. Allò tot són postincerteses i dubtes. Els esportistes fan diferents fases, etapes de consolidació. L’etapa més volguda i més difícil és ser professional. Com es tanca el cercle? Amb aquesta gent que han estat referents, que puguin revertir en benefici pel club i pels joves."

Segons l'exjugador d'hoquei patins, el programa té dos elements clau. A banda de l'esportista -el focus central-, l'entrenador i el tutor són imprescindibles per a la formació a tots els nivells. "Els joves esportistes mengen d’allò que ell pugui dir-los l'entrenador. Té una força enorme que s’ha d’aprofitar. I el tutor acompanya el nen en el dia a dia dins el nostre club", evidencia.


 

L'Athletic, el Milan o l'Estudiantes hi centren esforços

 

La xerrada de l'Auditori no ha tingut com a protagonista només el Barça. D'altres clubs exemplars, com l'Athletic Club de Bilbao, l'AC Milan i el Club Estudiantes de bàsquet també hi han volgut participar aportant l'experiència de les seves acadèmies. I ho han fet a través dels seus principals responsables. José María Amorrortu, actualment director esportiu de Lezama, la Ciutat Esportiva i acadèmia de l'Athletic, posa èmfasi en "la cultura d’aprenentatge i ensenyament, no que dugui al desenvolupament del jugador sinó que contempli la persona, fonamentalment, per sobre la instrumentalització que puguem fer dels esportistes". Per a això, el club de Bilbao treballa per constribuir a què el jugador "creixi en capacitats perquè sigui autònom, responsable i compromès".

 

Unes condicions indispensables en l'aspecte formatiu dels i les joves que també comparteixen el Milan i l'Estudiantes, centrats en el creixement humà. "Nosaltres invertim en el creixement del jugador, però sobretot en el creixement de la persona. Hi creiem molt perquè pensem que tenim la responsabilitat de fer-ho", explica Alberto Celario, responsable del sector juvenil del Milan. "Abans que amb jugadors treballem amb persones", afirma Pablo Borràs, coordinador del planter de l'Estudiantes.

Comentaris

envia el comentari