El Big Data revoluciona l'anàlisi i el desenvolupament del futbol

Clubs i organismes inverteixen esforç i diners en l'impuls, estudi i aplicació de les noves tecnologies
Simposi de tecnologia en l'esport, al Camp Nou.
Simposi de tecnologia en l'esport, al Camp Nou. | FCB

"Utilitzant i analitzant les dades pots arribar a entendre perquè passen segons quines situacions durant un partit de futbol". El joc està canviant. Permanentment, el futbol evoluciona i l'estructura dels anàlisis tècnics, tàctics i físics fa que els experts en la matèria s'hagin d'adaptar a la implementació de les noves tecnologies. La ciència fa girar el món i l'esport, que no n'és cap excepció, accelera al mateix ritme que ho fa el desenvolupament de les màquines. La frase inicial del text, gairebé calcada a la pronunciada per l'expert en anàlisi de dades del FC Barcelona Javier Fernández -minuts abans,- va ser expressada per Stuart Metcalf, cap d'anàlisi del rendiment del Tottenham Hotspur durant el tercer Simposi de Tecnologia en l'Esport organitzat pel Barça al Camp Nou, dins el projecte Barça Innovation Hub.


Especialistes en dades de tot el món es van reunir, durant la setmana passada, a l'emblemàtic estadi blaugrana per tal de transmetre un coneixement desconegut per bona part de l'entorn futbolístic no professional. Membres de la FIFA, la UEFA, clubs com el Barça, l'Ajax, el Sevilla o els Red Bull de Salsburg han explicat les bondats del Big Data -les dades massives- en el progrés del futbol. Ajudes per als àrbitres, monitorització individual dels jugadors, anatomia de les tàctiques sobre la gespa, beneficis per als preparadors físics i desenes de funcionalitats que contribueixen a estudiar científicament i matemàtica el futbol han format part de les conferències impartides per especialistes de tot el món.


 

Amb les aplicacions de dades -complementades amb el GPS que incorporen els futbolistes-, els entrenadors i tècnics tenen la possibilitat de rebre i analitzar tota la informació possible en relació als seus jugadors i el global del conjunt. "Es poden calcular distàncies, comptabilitzar acceleracions i desacceleracions, comparar jugadors i equips i plantejar entrenaments", explica Metcalf, però també -i n'és una part imprescindible- "identifiar el cansament dels futbolistes i les lesions potencials". El futbol ja no és només una qüestió de sensacions. Les dades indiquen l'estat físic d'un jugador i empenyen els entrenadors a prendre decisions basades en les matemàtiques, tal i com feu Luis Enrique Martínez durant les tres darreres temporades al capdavant del Barça.


Les mesures tàctiques, com el posicionament d'un equip i dels seus jugadors, les distàncies entre línies, les opcions de passada, l'ocupació d'espais o la quantificació de dibuixos i formacions també formen part de les opcions subministrades per les aplicacions basades en el Big Data i centren bona part de l'anàlisi que els tècnics especialistes fan dels partits. "Estem duent la ciència al futbol", exposa Nicolas Evans, responsable de l'equip de Qualitat de la FIFA. Sense haver d'agafar ni l'avió, -aquí mateix- a can Barça, la tecnologia ja forma part del dia a dia en tots els esports professionals. Les dades obtingudes a través de les noves aplicacions ajuden a analitzar i monitoritzar tots els equips de futbol des de l'infantil fins el primer equip, l'equip professional i el B de bàsquet i els primers equips d'handbol, hoquei patins i futbol sala. "Són 14 equips, més de 250 jugadors analitzats cada dia. Més de 3.000 hores de dades recollides", explica Xavier Reche Royo, membre de l'àrea de Rendiment Esportiu del Barça.


 

La màxima velocitat, les distàncies, el temps d'acceleració i desacceleració, els salts, la força dels impactes i el número d'accions realitzades amb alta intensitat són les principals variables que analitza l'equip tècnic del Barça. Però les dades físiques no són les úniques a tenir en consideració. Els tècnics i preparadors també analitzen altres capacitats menys evidents a través de la tecnologia, com les habilitats cognitives dels més joves. El Red Bull Salsburg, equip campió austríac, diagnostica i desenvolupa aquest tipus d'aptituds en els jugadors de la seva acadèmia, des del sub-12 i fins la categoria juvenil, tot just abans del primer equip, amb un increment d'intensitat segons l'edat i la proximitat amb l'equip professional. L'objectiu final d'aquestes proves és que els futbolistes siguin capaços de recuperar la pilota en cinc segons i fer gol en els següents deu. "Aquestes habilitats són molt importants en la nostra filosofia. El jugador té poc temps per decidir quina és la millor solució en cada situació i s'hi ha d’anticipar. Necessitem decisions ràpides i precises. Per això analitzem la seva habilitat cognitiva sobre la gespa", manifesta Emmanuel Faloba, entrenador de l'equip Sub-10 del club austríac. I tot això, amb l'ajut de les noves eines, essencials segons Mounir Zok, membre del Comitè Olímpic dels Estats Units: "La tecnologia, abans era una possibilitat. Ara és una obligació".

Comentaris

envia el comentari