Vídeo en directe | Primer discurs de Von der Leyen sobre l’estat de la UE

La presidenta de la CE explicarà a l'Eurocambra les seves prioritats en àmbits com la transició ecològica o la migració

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pronuncia aquest dimecres el seu primer discurs sobre l’estat de la Unió Europea. Després d’un inici de mandat marcat per la covid-19, Von der Leyen explicarà als eurodiputats les seves prioritats per a aquest nou curs, que comença amb incertesa per la pandèmia. A banda de la covid-19 i els seus efectes, la transició ecològica i digital, la política migratòria o les negociacions per a l’acord comercial amb el Regne Unit són algunes de les principals qüestions que el bloc comunitari té sobre la taula i a les quals l’alemanya farà referència en el seu discurs a l’Eurocambra.


Von der Leyen, que va assumir el càrrec l’1 de desembre del 2019, farà el seu discurs davant els eurodiputats poc després de les nou del matí i després s’obrirà un debat en el qual haurà de sentir les opinions dels líders de cada grup de la cambra.

Escassos mesos després que la Comissió liderada per l’alemanya comencés a caminar va haver de fer front a la gestió sanitària i econòmica de la pandèmia, que ocuparà part de la seva intervenció a l’Eurocambra.

Sobre la taula del club comunitari també hi ha la transició ecològica i la política migratòria, que torna a ocupar els primers llocs de l’agenda europea, així com unes negociacions amb el Regne Unit que cada cop són més tenses i fan témer la possibilitat que no hi hagi acord.

Pel que fa a transició ecològica, que juntament amb la digital Von der Leyen va voler convertir-les en una de les seves primeres línies d’actuació, s’espera que l’alemanya anunciï l’objectiu de reduir al 55% les emissions per al 2030 davant el 40% actual respecte al 1990.

Una part de les inversions necessàries per fer la transició ecològica ha d’arribar del pla de recuperació acordat pels 27, però que encara està pendent del vistiplau de l’Eurocambra. Amb 750.000 milions per ajudar els estats i un pressupost de 1,074 bilions per als pròxims set anys, la presidenta de la Comissió haurà de convèncer que es tracta d’un bon pla als eurodiputats, que han insistit que consideren insuficients els comptes.

En plena crisi per l’incendi del camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, la Comissió Europea ha hagut d’accelerar la seva proposta per reformar el sistema migratori davant la manca d’acord dels 27. La urgència d’aquesta crisi ha fet que l’executiu presenti la seva proposta aquest setembre.

Davant les diferents urgències, Von der Leyen haurà de defensar l’actuació de la seva Comissió en un primer any de mandat marcat per la pandèmia, que amenaça de continuar sent protagonista del segon any de l’alemanya al capdavant de l’executiu comunitari.

Nou comentari