El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Viròlegs de Wuhan envien alertes sobre possibles mutacions
  • CA

Una de les més destacades viròlogues de la Xina Shi Zhengli ha fet una crida perquè tothom es vacuni contra el coronavirus advertint que el patogen continuarà mutant i el món s’ha de preparar per conviure-hi, informa el diari South China Morning Post. En un informe publicat dimecres per Health Times, sota la direcció estatal de Diari del Poble, Shi demana a la ciutadania que no dubti en vacunar-se.
“Com que el nombre de casos ha crescut, això donarà al nou coronavirus més oportunitats per mutar i seleccionar. Continuaran apareixent noves variants”, ha advertit Shi.

Cap del centre de malalties infeccioses emergents de l’Institut de Virologia de Wuhan, Shi s’ha convertit en objecte d’intenses especulacions, inclosa la teoria de la conspiració segons la qual el Covid-19 podria haver fugit d’un laboratori xinès. També coneguda com a “dona rapenat”, la investigació de Shi se centra en l’origen de nous coronavirus. L’any passat va publicar un document en què assegurava que un ratpenat xinès era l’amfitrió natural dels coronavirus relacionats amb el Sars.

Els ratpenats són un reservori natural de coronavirus i el parent més proper al Sars-CoV-2 és un coronavirus identificat per primera vegada en ratpenats el 2013 en una cova de Mojiang, al sud-oest de la província de Yunnan, per Shi i el seu equip. Però la seqüenciació del genoma només mostra un 96% de similitud, cosa que suggereix que els virus estan separats durant dècades en l’evolució. El coronavirus que causa la Covid-19 es va detectar a la ciutat xinesa central de Wuhan a finals de desembre de 2019.

Els primers casos del que aleshores era una misteriosa pneumònia d’origen desconegut van ser majoritàriament entre treballadors i clients del mercat majorista de marisc de Huanan. Es desconeix com es va introduir el virus al mercat. A mesura que el coronavirus continua arrasant arreu del món, han aparegut i han circulat variants genètiques. La variant Delta es va identificar per primera vegada a l’Índia a l’octubre i és la soca més infecciosa, que es difon de manera més agressiva que les soques anteriors a causa de la seva càrrega viral més elevada. Ha causat un augment de casos a tot el món, inclòs a la Xina, on moltes ciutats estan vacunant massivament la població per frenar-ne la transmissió. Segons l’Organització Mundial de la Salut, almenys 135 països han informat de casos de la variant del Delta.

Preparats per conviure amb el virus

El professor Jin Dongyan, un viròleg molecular de la Universitat de Hong Kong, ha dit com Shi està d’acord en què tothom hauria d’estar preparat per conviure amb el virus “durant molt de temps o per sempre”. Però Jin va suggerir que el Sars-CoV-2 podria ser erradicat com la verola o la poliomielitis a mesura que es milloressin les vacunes. Fins i tot amb més variants, Jin va dir que era important tenir en compte que la taxa de mutació de Sars-CoV-2 era inferior a la de la grip i el VIH-1. “El virus no té un potencial il·limitat de mutar”, ha manifestat. Tot i que el Covid-19 s’havia convertit en més transmissible, podrien venir més mutacions mentre continuï evolucionant, igual que molts altres virus. “Quan s’adapti millor, es podria estabilitzar”, ha assegurat l’expert.

Mentrestant, Shi ha demanat a la comunitat científica que acceleri el desenvolupament de noves vacunes i medicaments per prevenir la infecció de les vies respiratòries superiors contra el virus. Jin ha afirmat que hi ha marge per millorar les vacunes disponibles i que es treballa en una nova generació de “vacunes contra la immunitat de la mucosa” en diversos països. “Les vacunes actuals s’injecten als nostres músculs i ens protegeixen els pulmons, però encara no han pogut neutralitzar la infecció amb el nostre sistema respiratori superior”, diu Jin. A mesura que el virus continua mutant és important que la ciutadania ampliï la seva comprensió de la malaltia i es vacuni el més aviat possible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Desideri a agost 09, 2021 | 15:19
    Desideri agost 09, 2021 | 15:19
    Zzzzzz els que han bloqueijat qualsevol investigacio, donant consellets.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa