El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vinculen als desnonaments 10.700 morts addicionals per Covid-19 als EUA
  • CA

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) dels EUA tenen previst anunciar la pròrroga de la prohibició nacional desl desnonaments fins a finals de juny, segons informa la premsa nord-americana aquest dilluns. Estava previst que aquest moratòria caduqués d’aquí a dos dies i els defensors de la prohibició han advertit d’un augment dels desnonaments si no es mantenia vigent. Al voltant del 20% dels llogaters han admès no havien pagat el lloguer del darrer mes, segons una enquesta publicada al març. Aquest percentatge puja fins al 33% en el cas de població afroamericana.

Segons publica el portal de la CNBC, aquesta decisió estaria relacionada pel fet que l’agència sanitària del govern nord-americà estima que les persones desnonades es veuen obligades a moure’s cap a casa d’amics o familiars o bé acaben en refugis molt concorreguts per a persones sense llar. Els CDC consideren que aquesta situació dificulta els esforços del país per controlar la pandèmia.

Durant la pandèmia, 43 estats, més Washington, D.C., van prohibir temporalment els desnonaments, alguns durant només deu setmanes. S’han fet alguns estudis i els investigadors han conclòs que permetre que els desnonaments continuessin en alguns estats va provocar un excés de 433.700 casos de Covid-19 i 10.700 morts addicionals als EUA entre març i setembre, quan la prohibició dels CDC va entra en vigor a tot el país. Als EUA han mort per Covid-19 fins ara unes 550.000 persones i s’hi han declarat 30.263.027 casos. “Quan es mira una malaltia infecciosa com Covid-19, els desnonaments poden tenir un impacte no només en la salut de les famílies expulsades, sinó també en la salut de la comunitat en general”, declara a la CNBC Kathryn Leifheit, una dels autores de l’estudi i becària postdoctoral a la UCLA Fielding School of Public Health.

Almenys dos jutges federals han qüestionat el poder dels CDC per prohibir els desnonaments. I els propietaris han criticat aquesta política perquè diuen que no poden continuar allotjant persones gratis. “Les polítiques a curt termini, com ara la mortòria dels desnonaments, fan que els llogaters acumulin deute i posen en perill la capacitat dels proveïdors d’habitatges de lloguer de proporcionar-ne un d’assequible i segur”, va dir Bob Pinnegar, president de la National Apartment Association.

Experts en habitatge han assegurat que no hauria tingut sentit que caduqués la moratòria dels desnonaments abans que els ajuts al lloguer arribessin a la gent. El Congrés dels EUA ha destinat més de 45.000 milions de dòlars en ajuts per als inquilins, però podrien trigar uns mesos en arribar a les seves butxaques. La prohibició de desnonament dels CDC s’aplica actualment a les persones que guanyen menys de 99.000 dòlars a l’any i a les parelles que guanyen menys de 198.000 dòlars. Per lliurar-se de ser desnonat, els inquilins també han d’acreditar una declaració al propietari que no poden pagar el lloguer i que ser expulsat podria fer que es dupliquessin amb altres o es quedessin sense llar.

A Catalunya es pot sol·licitar la moratòria de desnonament des del 2 d’abril del 2020. Les persones afectades han de fer una sol·licitud per beneficiar-se’n acreditant al jutjat la seva situació de vulnerabilitat social o econòmica sobrevinguda com a conseqüència de la Covid-19. A l’Estat, el govern espanyol manté la moratòria de desnonaments i llançaments fins a la finalització de l’actual estat d’alarma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa