El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un pic de casos de Covid a l’Índia amenaça la producció de vacunes per a Europa
  • CA

L’Índia és un proveïdor clau per a les vacunes a tot el món i, durant el cap de setmana, s’ha sabut que les autoritats del país restringeixen les exportacions a altres països perquè necessiten quedar-se les dosis mentre lluiten per contenir un augment dels casos. Aquesta setmana es va saber que la UE està intentant comprar 10 milions de dosis d’AstraZeneca a l’Índia. El nombre de persones que han donat positiu a l’Índia s’ha multiplicat per quatre en un mes, informen mitjans locals com India Today. La situació és tan greu que hi ha hagut advertiments sobre el sistema de salut perquè podria quedar desbordat. La decisió de l’Índia de limitar les exportacions ha impactat també en el pla de Covax per enviar vacunes a alguns dels països més pobres del món, cosa que posa en perill la vacunació en aquestes àrees del món més vulnerables. També ha obligat altres països a buscar fonts alternatives per trobar dosis.

La mesura, informa Sky News, ha posat en evidència com s’utilitzen les vacunes com a moneda de canvi de negociacions en la diplomàcia internacional i com el que passa a països a milers de quilòmetres pot significar la vida o la mort per a algú en una altra part del món, inclosa Catalunya. El Serum Institute of India (SII) és un dels majors fabricants de vacunes del món i forma part d’un pla per proporcionar vacunes a la majoria de les economies en desenvolupament del món. Entre aquestes, hi ha països que d’una altra manera podrien patir per aconseguir dosis en un món on els països més rics acaparen subministraments per haver-les finançat.

Segons el pla de Covax, s’han d’enviar més de mil milions de dosis d’AstraZeneca a països de tot el món durant els propers mesos. El SII havia de fabricar i enviar al voltant de 225 milions de dosis d’AstraZeneca a finals de juny, segons un pla elaborat pels organitzadors del projecte. Al voltant de 97 milions d’aquestes dosis s’haurien de quedar a l’Índia, però milions més s’haurien d’enviar a països amb molta necessitat. Una altra empresa, la firma sud-coreana SK Bioscience, hauria de subministrar aproximadament un terç del total AstraZeneca Covax per a altres països. Un dels organitzadors de l’esquema, el distribuïdor de vacunes GAVI, va informar quan es va fer el pla que s’enviava entre un 35% i un 40% a finals de març.

Vacunes d’AstraZeneca produïdes a l’Índia passen per Bangladesh / EP

Fins ara, el Ministeri d’Afers Exteriors de l’Índia diu que s’han exportat al voltant de 17 milions de dosis sota COVAX, que, segons un anàlisi del mitjà britànic Sky News, representa aproximadament dues cinquenes parts del que s’hauria d’haver subministrat a finals de març segons el pla original. El pla de vacunació al Regne Unit, un dels més accelerats, depèn molt del que passi a l’Índia, ja que aquest país va signar un acord amb SII per subministrar 10 milions dels dos milions d’AstraZeneca que havia encarregat originalment, després de finançar el desenvolupament del vaccí per un import de 65 milions de lliures el maig passat.

L’Índia encara no ha admès oficialment la prohibició d’exportar la vacuna d’AstraZeneca fabricada per SII, però algunes fonts han informat a Reuters que ho ha fet efectivament. Una declaració conjunta emesa per GAVI, l’OMS i UNICEF posa l’atenció en l’explosió de casos a l’Índia: “Els lliuraments de vacunes Covid-19 produïdes pel SII a les economies amb ingressos més baixos que participen a el centre Covax s’enfrontarà a retards durant els mesos de març i abril, mentre el govern de l’Índia lluita contra una nova onada d’infeccions per Covid-19. Covax i el govern de l’Índia continuen en discussions per assegurar que alguns subministraments es completin durant els mesos de març i abril”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Catalunya Catalana a abril 04, 2021 | 23:34
    Catalunya Catalana abril 04, 2021 | 23:34
    Aquesta és un altra de les moltes conseqüències de la globalització, és depen dels països estrangers per a tot, sobretot països del tercer món, si mai passa alguna cosa, com ara el Covid19, ells seran els primers en salvarse, no són estúpids,ells posen la seva gent primer, no pas als estrangers, els estúpids som els europeus donant feina i casa gratis als MENAS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa