La UE reafirma el seu "suport incondicional" amb els Balcans en la cimera sense Rajoy

A la trobada hi han acudit els caps d'estat i de govern de tots els estats excepte Espanya, que ha rebutjat anar-hi per la presència de Kosovo tot i l'assistència de Sèrbia
Foto de família a la cimera europea a Sofia amb els dirigents dels estats membres (excepte Rajoy) i els Balcans Occidentals
Foto de família a la cimera europea a Sofia amb els dirigents dels estats membres (excepte Rajoy) i els Balcans Occidentals | ACN

La Unió Europea ha reafirmat aquest dijous el seu "suport incondicional per una perspectiva europea dels Balcans Occidentals". En una cimera a Sofia, tots els caps d'estat i de govern dels estats membres, excepte Espanya, s'han reunit amb els líders d'Albània, Bòsnia, Sèrbia, Montenegro, l'Antiga República de Macedònia i Kosovo. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha evitat així la fotografia conjunta amb el dirigent kosovar Hashim Thaçi perquè no hi hagi cap "malentès" i no "sembli" que Espanya reconeix a Kosovo com a estat, com ja van avançar fonts diplomàtiques espanyoles abans de la cita.


 

Tot i que Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre tampoc no reconeixen el país balcànic des que va autoproclamar-se independent de Sèrbia l'any 2008, Rajoy ha estat l'únic que s'ha absentat de la cimera, a la qual sí que hi ha acudit el líder serbi malgrat que el país tampoc no reconeix Kosovo. En el seu lloc i només a una part de la trobada hi ha acudit l'ambaixador permanent davant de la UE, Pablo García-Berdoy. 

 

L'objectiu de la cimera, segons el Consell Europeu, era el de "reiterar la pertinença de la regió a la familia europea" davant de la influència que pot exercir-hi, per exemple, Rússia. "Estic convençut que la UE és l'únic soci que es preocupa realment per l'estabilitat de tota la regió", va afirmar el president de la institució Donald Tusk recentment. En cap cas, per tant, s'ha abordat l'ampliació o el procés d'associació de la UE amb els Balcans durant la cimera a Sofia.


Una declaració "neutral" i sense els Balcans

 

Al final de la cimera, els 28 -Espanya inclosa- han fet pública una declaració en la qual recullen els compromisos adoptats. Si bé la intenció de la Comissió Europea era que es tractés d'una declaració conjunta amb els sis països balcànics (28+6), l'estat espanyol s'hi va oposar, ja que implicava situar Kosovo al mateix nivell que la resta d'estats. És per això que, finalment, s'ha optat per una fórmula diferent: una declaració a 28 amb la qual "els socis balcànics s'alineen", segons recull el mateix document. La diplomàcia espanyola no veu "contradictori" que tot i que Rajoy s'hagi absentat de la cimera Espanya sí que s'hagi sumat a la declaració, ja que aquesta és "completament neutral".


 

"La UE està decidida a enfortir i intensificar la seva implicació per donar suport a la transformació social, econòmica i política a la regió", resa el text. A més, també insta els sis països balcànics a "comprometre's amb el principi de la democràcia i l'Estat de dret així com la lluita contra la corrupció i el crim organitzat i el respecte pels drets humans i els de les minories".
Comentaris
Quin escull històric!
Rajoy va demostrant a Europa que a espanya no es va fer la neteja del feixisme després de la segona guerra mundial.
Vicenç Ramoneda
L'excusa per no dir que no l'han volgut, més aviat!
Y aquí: fem via. Xenófobia, étnicismo y supremacismo excluyente.
Todo el mundo asocia estos calificativos al mismo personaje. Pista: es un títere.
On etsBerlanga ? El que t'estàs perdent !!
El Plasmes no hi és"perquè no hi hagi cap malentès". No n'hi haurà cap ni un, a aquestes alçades de la pelicula Eu i el món sencer saben lo absurd que arriba a ser aquest país de tragi-comèdia que anomenen apaña . MARXEM JA !!
es lo que hay
La UE les ha dicho a los balcánicos que dentro de diez años como poco hablarán de nuevas incorporaciones, osea que apoyo con la boca chica, pero de aceptarlos nanay

envia el comentari