La UE engreixa la llista de sancions contra Bielorússia fins a incloure 40 alts càrrecs

Es duplica el nombre d'afectats a la llista negra perquè la situació "ha empitjorat",segons fonts diplomàtiques europees

La Unió Europea ha engreixat la llista provisional de sancions contra Bielorússia afegint-hi més noms, de manera que ara ja hi ha uns 40 alts càrrecs del govern d’Alexandr Lukaixenko vinculats amb les “eleccions fraudulentes” i la “repressió”. A principis de mes, Brussel·les contemplava incloure en aquest llistat negre una vintena de persones, però ara ha doblat el nombre de sancionats perquè “la situació ha empitjorat”, segons fonts diplomàtiques europees que no volen revelar encara cap nom. Els ministres d’Exteriors discutiran dilluns el llistat definitiu.

Els 27 ja van acordar a mitjan agost aplicar represàlies per la “repressió” a Bielorússia i ara ultimen una llista negra de responsables que veuran congelats els seus béns i no podran entrar a la UE un cop es ratifiqui.

La UE no reconeix les eleccions del 9 d’agost a Bielorússia, ja que considera que “no van ser ni lliures ni justes” i ha condemnat la “violència” de les autoritats bielorusses davant les protestes “pacífiques” de la ciutadania. Els 27 reclamen una “transició democràtica pacífica” al país.

Des de Brussel·les insten a Lukaixenko a “dialogar amb l’oposició”, però lamenten que el líder bielorús per ara “està rebutjant” qualsevol intent per seure a la taula. “Hi ha d’haver diàleg”, insisteixen fonts diplomàtiques europees.

Nou comentari