Trump ja és president dels Estats Units

"Transferim el poder de Washington a tots vosaltres, al poble", ha dit en el seu primer discurs com a president
Donald i Melania Trump | Reuters

Donald Trump ja és president dels Estats Units d'Amèrica. Sense etiquetes ni matisos. El president número 45 ha jurat el càrrec aquest divendres 20 de gener, com és tradició des de 1789, amb la mà esquerra sobre la Bíblia i jurant lleialtat a la Constitució. "Jo, Donald John Trump, juro solemnement que exerciré fidelment el càrrec de president dels Estats Units i, fins al límit de la meva capacitat, preservaré, protegiré i defensaré la Constitució dels Estats Units", ha dit.

 

El líder republicà ha pres possessió davant de centenars de milers de persones, entre les quals hi havia Barack i Michelle Obama, i Hillary Clinton, que va ser la seva rival demòcrata. La cerimònia d'investidura de Trump no ha estat exempta de polèmica. Més de 60 congressistes demòcrates l'han boicotejat i s'han registrat petits aldarulls a Washington.


 

Després de jurar el càrrec, Trump ha fet el seu primer discurs com a president. Un discurs que ha començat amb un to conciliador, donant les gràcies als Obama, però que d'immediat ha canviat de to: "Transferim el poder de Washington a tots vosaltres, al poble", ha dit el president, orgullós. "Aquest és el vostre moment, us pertany a vosaltres, a tothom que ens està veient arreu d'Amèrica. Aquest dia serà recordat perquè la nostra gent va tornar a dirigir aquest país", ha afegit.

En el seu discurs, Trump ha carregat contra l’establishment polític de la capital nord-americana, que seia, precisament, darrere seu. “L’establishment es protegia a sí mateix, però no als ciutadans del nostre país”, ha criticat. “Les seves victòries no eren les vostres victòries”, ha afegit, remarcant que tot “canvia aquí, i ara”. “Aquest moment és el vostre moment”, ha dit a la multitud que l’escoltava. 


 

“Ja no acceptarem polítics que només parlen i no actuen, que estan constantment queixant-se però que no fan res. L’hora de les paraules buides s’ha acabat. Ha arribat l’hora de l’acció”, ha avisat. 
 

Proteccionisme
 

El nou president dels Estats Units ha deixat clar que pensa prioritzar l’economia americana, i ha promès una gran inversió en infraestructures per construir tot tipus d’instal·lacions, des d’aeroports fins a autopistes. Trump ha criticat que les anteriors administracions hagin gastat “milions de dòlars a l’estranger” quan les infraestructures americanes “han caigut en decadència”. “Hem fet rics altres països mentre la nostra riquesa, la nostra força i la confiança del nostre país ha desaparegut”, ha lamentat. 


 

“Amèrica anirà primer”, ha sentenciant, prometent “reconstruir” el país “amb mans americanes i feines americanes”. “Qualsevol decisió es prendrà per beneficiar els treballadors americans”, ha dit, criticant les fàbriques que es van deslocalitzar “sense pensar en els milions de treballadors que deixaven enrere”. Segons ell, el nou lema ha de ser “comprar americà i contractar americà”. 
 

 

Els Obama reben els Trump a la Casa Blanca

 

El president sortint dels Estats Units i la primera dama, Barack i Michelle Obama, han rebut els seus successors, Donald i Melania Trump, a la Casa Blanca com a part del protocol que precedeix a la presa de possessió.

 

Els Obama han rebut els Trump en l'escalinata de la Casa Blanca, on s'han saludat, amb una abraçada, en el cas de les dones. Melania, vestida amb un vestit jaqueta i faldilla de color blau clar signat per Ralph Lauren a l'estil Jackie Kennedy, ha lliurat a Michelle una caixa de l'exclusiva joieria Tiffany's.


 

Els dos matrimonis han pres el te acompanyats del vicepresident sortint, Joe Biden, i de qui el relleva en el càrrec, Mike Pence, així com dels líders demòcrates i republicans del Congrés, tots acompanyats per les seves parelles.

 

Poc abans de l'arribada dels nous llogaters de la Casa Blanca, Obama ha deixat a la taula del Despatx Oval una carta dirigida a Trump, seguint la tradició, segons la qual cosa cada president s'acomiada del càrrec amb consells per al seu successor.

 

 
Comentaris
Ramon
La retransmissió del C33 és d'escàndol, era previsible que seria d'escàndol i també és previsible que no generarà cap escàndol sinó que gairebé tothom ho trobarà normal.
Teresa
Totes les dones dels caps d'estat han de ser tan primes? És un mal exemple per a les noies anorèxiques. Semblen Barbis, i diuen que les joguines no influencien. Quin món! I també un pare/avi en un dia així no ha de fer cap festa als fills o néts: que poc va somriure aquell vailet que sols tenia feina a no xocar. El pare no li deia res, la mare un cop. Són freds oi?
Pau
Sí, sí... Ben bona que està la dona del Trump!

envia el comentari