El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trump garanteix que no hi haurà un confinament als EUA tot i l’increment de contagis
  • CA

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha insistit aquest divendres en la seva negativa a imposar un confinament a causa de la Covid-19, tot i que el país ha registrat en els últims dies les pitjors dades de tota la pandèmia. El mandatari ha comparegut per actualitzar la situació de la vacuna contra la Covid-19 als Estats Units, les seves primeres declaracions públiques en vuit dies. L’última vegada que va oferir una roda de premsa va denunciar el “frau” comès en les eleccions de el 3 de novembre.

En aquesta ocasió, Trump tampoc ha reconegut la seva derrota en els comicis –les últimes projeccions inclouen els recomptes d’Arizona, Geòrgia i Carolina de el Nord i cimenten la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden–, però ha obert la porta a admetre que no serà president després del 20 de gener, ja que ha insistit que “la seva Administració” no imposarà cap confinament.

“La meva Administració no imposarà un confinament. Amb sort, passi el que passi en el futur –¿qui sap quina Administració serà? – Suposo que el temps ho dirà, però puc dir-vos que aquesta Administració no imposarà cap confinament”, ha dit des del Jardí de les Roses de la Casa Blanca.

“Aquest Govern no, sota cap circumstància, imposarà un confinament”, ha emfasitzat, tot i que ha assenyalat que romandrà “vigilant”, segons ha informat la cadena de televisió CNN. La voluntat del mandatari nord-americà de reconèixer la possibilitat que hi hagi una Administració diferent a la seva el 2021 és el màxim que s’ha acostat a reconèixer la seva derrota. La majoria dels mitjans nord-americans projecten que les eleccions s’han saldat amb 306 vots a favor de Biden i 232 a favor seu. Per guanyar els comicis, es necessiten un total de 270.

Estats Units és el país més colpejat per la pandèmia de Covid-19 del món, tant en nombre de contagis com en nombre de morts a causa de la malaltia.

La nació nord-americana ha registrat en els últims dies les pitjors dades de casos de tota la pandèmia i marca en el seu balanç d’aquest divendres un nou rècord diari, amb 153.496 contagis a 24 hores, de manera que comptabilitza 10,5 milions en termes globals. Les víctimes mortals per la Covid-19 en sòl nord-americà s’eleven a 242.430.

Per la seva banda, el president electe, Joe Biden, ha demanat “actuar urgentment” a Govern de Trump per frenar l’augment de casos. “Sóc el president electe, però no seré president fins al pròxim any. La Covid-19 no respecta dates en el calendari i s’està accelerant. Cal una acció urgent avui que sigui duta a terme per l’administració actual”, ha dit en Twitter Biden.

 

En un altre missatge en aquesta xarxa social, ha demandat una “robusta i immediata” resposta federal, cosa que, al seu parer, ha faltat per part de Govern de Trump. La campanya de Biden ha estat marcada per les crítiques a la gestió de Trump de la pandèmia i el primer dilluns després que els mitjans projectaran la seva victòria va anunciar la creació d’un comitè científic que li aconsellaria durant la transició de poder sobre com gestionar la pandèmia . Entre les mesures que planteja, el president electe ha esmentat l’extensió de l’ús de mascaretes així com l’extensió de les mesures impulsades per la reforma sanitària d’Obama, que Trump ha intenteu enderrocar i portat al Tribunal Suprem durant el seu mandat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa