El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trump admet la derrota a les eleccions i condemna els assaltants del Capitoli
  • CA

L’encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha admès aquesta matinada de divendres la seva derrota a les eleccions del passat novembre, i ha condemnat aquelles persones que dimecres van assaltar el Capitoli per evitar que es fes oficial la victòria de Joe Biden en els comicis. “Van profanar la seu de la democràcia”, ha dit; i ha afegit que “els Estats Units són i han de ser sempre un país de llei i ordre, els manifestants que es van infiltrar al Capitoli han profanat la seu de la democràcia”. També ha promès una transició de poder “sense problemes” quan Biden hagi de prendre-li el relleu. “Aquells que van violar la llei, pagaran”, ha assegurat el mandatari nord-americà.

“Ara el Congrés ha certificat els resultats i la nova Administració serà inaugurada el 20 de gener”, ha dit. “Ara em centraré a assegurar una transició de poder sense problemes i ordenada perquè aquest moment exigeix reconciliació”, ha afegit. Amb aquestes paraules Trump ha reconegut per primer cop la seva derrota a les urnes davant de Biden, i ha justificat la seva campanya legal per impugnar els resultats assegurant que ell “només lluitava per defensar la democràcia nord-americana”. “Segueixo creient fermament que hem de reformar les nostres lleis electorals per verificar la identitat i elegibilitat de tots els votants i garantir la fe i la confiança en totes les eleccions futures”, ha dit en un vídeo difós al seu compte de Twitter,

Per altra banda, però en la mateixa línia, Trump i l’equip legal del president del Partit Republicà de Georgia, David Shafer, han retirat aquest dimecres “voluntàriament” quatre denúncies presentades amb la intenció d’anul·lar el recompte electoral a l’estat, que va guanyar Joe Biden. Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de Georgia, Brad Raffensperger, que ha matisat que la retirada d’una d’elles ha tingut lloc un dia abans d’aconseguir una vista que “suplicaven”. L’equip legal ha justificat la retirada de demandes a “un acord extrajudicial” que no s’ha produït.

La Casa Blanca es desmarca dels assaltants

La secretària de premsa de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, ha marcat distàncies entre la institució i els assaltants al Capitoli assegurant que “són el contrari a tot allò que aquesta Administració dona suport”. Així doncs, ha titllat aquells manifestants “d’agitadors violents” que van malmetre “els drets legítims de la primera esmena de la Constitució de milers de persones que han fet sonar la seva veu pacíficament al nostre Capitoli”. “Ho condemnem, el president i l’Administració“, ha afegit; destacant que el que ha passat és “inacceptable” i els involucrats “han de ser castigats amb tot el pes de la llei”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa