El Tribunal Europeu de Drets Humans insta Turquia a alliberar un diputat kurd en presó preventiva

Estrasburg conclou que la impossibilitat de participar al parlament viola els drets polítics i de llibertat d'expressió i no veu motius "suficients" per mantenir-lo pres
El Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg
El Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg | ACN

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) condemna Turquia per mantenir en presó preventiva sense motius "suficients" un diputat kurd. De forma unànime els set magistrats d'Estrasburg que signen la sentència feta pública aquest dimarts insten l'estat turc a alliberar Selahattin Demirtaş, que quan va ser detingut era co-president del Partit Democràtic dels Pobles (HDP). El tribunal considera, a més, que la impossibilitat de l'exlíder de participar de l'activitat parlamentària tot i ser diputat ha constituït una interferència "injustificada" amb la llibertat d'expressió i el dret a ser elegit i ocupar l'escó al parlament.


 

El partit d'esquerra HDP ha reaccionat assegurant que els tribunals locals del país haurien d'implementar la decisió "de forma immediata" i no només treure de la presó a Demirtas sinó també la resta de diputats presos. En un comunicat, l’HDP recorda que Demirtas ha estat “hostatge” durant dos anys i exigeix que sigui posat en llibertat “sense demores”. La formació veu la decisió com un “precedent” per tots els escollits i remarca la “determinació” d’aquells que “no abandonen la lluita per la democràcia i la pau” al país.

  

  

Vulneració del Conveni Europeu de DDHH

  

  

s'han vulnerat diversos articles del Conveni Europeu de Drets Humans

  

indemnitzar Demirtas amb 10.000 euros

  

  

Reaccions a la sentència

  

Amnistia Internacional, ONG pels drets humans on també va col·laborar Demirtas, que és advocat, ha difós un comunicat en què recorda que Turquia és un dels 49 estats membres del Consell d’Europa i que, per tant, la decisió del TEDH és “vinculant”. El director de Recerca i Estratègia d’AI Turquia, Andrew Gardner, assegura que la sentència sobre el líder opositor “exposa” al sistema judicial turc i assenyala que “hauria de tenir grans implicacions” al país presidit per Recep Tayyip Erdoğan. “Actors de la societat civil romanen de forma habitual durant períodes llargs en presó preventiva sota acusacions fabricades”, lamenta, destacant la “influència” de la política en els tribunals turcs. Segons remarca Gardrner, a Ankara expressions “pacífiques” de dissidents polítics són “castigades” a través dels tribunals.


  

"La justícia europea no permet que s'abusi la presó com a instrument per coartar la llibertat i el pluralisme polític


Comentaris
Sólo un pequeño detalle, antes de que los apesebrados descerebrados empiecen a enloquecer con la noticia.
El político turco no es un vulgar delincuente; no cometió ningún golpe de Estado.

envia el comentari