El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El socialista António Costa guanya les eleccions a Portugal
  • CA

El Partit Socialista del primer ministre António Costa ha guanyat les eleccions legislatives portugueses d’aquest diumenge amb el 42,25% dels vots quan l’escrutini ja ha superat el 81,15%. En aquest sentit, aquests resultats encara són provisionals però semblen indicar que Costa podria continuar al capdavant del govern portoguès tot i que necessitarà el suport d’altres partit d’esquerres per poder aprovar les decisions al guvernamentals. La participació ha estat major que en les últimes eleccions del 2019 a causa de la Covid. Fa dos anys més de la meitat, el 51%, van decidir no anar a les urnes. Aquest diumenge més de 10,8 milions de portuguesos estaven cridats a les urnes.

Pel que fa a la oposició, el Partit Popular Democràtic/Partit Socialdemòcrata (PPD/PSD) dirigit pel conservador Rui Rio, que és el principal rival del partit de Costa, s’ha quedat amb el 30,52% de sufragis. Tot i que l’escrutini no ha acabat, el partit ho tindria molt difícil per formar govern, ja que està a 12 punts per sota dels socialistes. D’aquesta manera, a Portugal sembla que hi haurà una coalició d’esquerres al capdavant del govern.

Una de les principals preocupacions del país era l’augment de l’extrema dreta. La formació d’extrema dreta Chega ha acabat com a tercera força i ha aconseguit el 7,5% dels vots. Només fa dos anys que el partit d’extrema dreta va aconseguir entrar al parlament amb un diputat, després d’obtenir un 1,29% dels vots.

Fa dos anys, Costa va convocar eleccions després que els seus socis de govern no li aprovessin el darrer projecte de pressupostos. El gener de l’any passat Portugal ja va anar a les urnes per escollir el president de la República en uns comicis que va guanyar l’actual cap d’Estat, Marcelo Rebelo de Sousa. En aquella ocasió, la participació no va arribar al 39,5%, mentre que a les eleccions d’aquest diumenge s’ha superat el 56%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa