El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els sobiranistes de l’Eurocambra pressionen la Conferència sobre el futur d’Europa
  • CA

El grup de l’Eurocambra favorable a l’autodeterminació, format per Junts, ERC, el PNB, Bildu, el Sinn Féin i el Partit de la Nació Corsa, portarà “els conflictes de sobirania” als debats de la Conferència sobre el Futur d’Europa. El grup pretén fomentar la discussió sobre com donar resposta a les reivindicacions de les nacions sense estat en el fòrum que ha engegat la Unió Europea per reflexionar sobre el futur del projecte d’integració.

En aquest intent per promocionar el debat sobre l’autodeterminació a la UE, aquest grup parlamentari organitzarà diverses conferències. La primera estarà dedicada al cas català i se celebrarà el pròxim 18 de novembre a Brussel·les.

El grup reclama la creació d’un “mecanisme europeu democràtic” per resoldre les disputes territorials als estats membre del bloc. Inicialment defensaven una “llei de claredat europea” com la canadenca, però ara matisen que primer volen obrir el debat per definir la proposta. “Volem obrir el debat i posar a les institucions europees davant del problema”, ha dit l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí durant una roda de premsa a l’Eurocambra. Així l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha assegurat que aniran “concretant” la proposta tenint en compte les aportacions que es facin en el marc de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Ara bé, ja ha avançat que no demanaran a la Comissió Europea la creació una directiva sobre el dret a l’autodeterminació. “La resposta ja la sabem perquè no té competència”, ha puntualitzat Solé. Per això, parteixen de la base que hauria de ser un “mecanisme europeu de claredat” que “garanteixi una resposta” als conflictes territorials basada en “el diàleg, el reconeixement, el pacte i l’aval”.

Què és la Conferència sobre el futur d’Europa?

La Conferència sobre el Futur d’Europa és una iniciativa que pretén establir les bases per redirigir el rumb del bloc tenint en compte les opinions dels ciutadans. Hi ha una plataforma online on els europeus poden fer propostes de canvi i també s’han creat consells ciutadans per debatre problemes de la UE i possibles solucions per després traslladar-les al ple de la conferència.

Al ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa hi haurà 165 representants de les institucions europees, 108 dels parlaments estatals i 108 ciutadans. Al final, es recolliran les propostes en un informe que s’enviarà als estats, a l’Eurocambra i a la Comissió Europea perquè les examinin i decideixin si les tiren endavant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Els sobiranistes havien de ser a octubre 20, 2021 | 10:38
    Els sobiranistes havien de ser octubre 20, 2021 | 10:38
    El debat ja està mal enfocat. Abans de començar amb la qüestió parany "com donar resposta a les reivindicacions de les nacions sense estat ", cal veure si els sobiranistes que ho demanen pertanyen a una nació o són una simple regió d'una nació de veritat, com és el cas de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa