El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rodrigo Duterte, president de Filipines, anuncia que es retirarà quan acabi el mandat
  • CA

El president de Filipines, Rodrigo Duterte, ha anunciat aquest dissabte que es retirarà de la vida política quan acabi el seu mandat i que no es presentarà a les eleccions per al càrrec de vicepresident en 2022, com tenia previst, informa l’agència Europa Press. “En obediència a la voluntat de les persones que, al capdavall, em van fer pujar fa tant de temps a la presidència, ara anuncio aquest dissabte que em retiro de la vida política”, ha manifestat en una compareixença recollida per ABS-CBN.

Duterte va expressar a l’agost passat el seu desig de presentar-se al càrrec de vicepresident a les eleccions de l’any que ve —el mandatari no pot revalidar mandat— en una decisió que molts crítics van denunciar com un intent de aferrar-se al poder. Ara, Duterte assegura que ha canviat d’opinió basant-se en “el sentiment universal del filipí reflectit en les diferents enquestes i en molts fòrums i, bé, xerrades i reunions per discutir el que he de fer en la meva vida”. “El sentiment aclaparador del filipí és que no estic qualificat, i que es tractaria d’una violació de l’esperit constitucional”, ha afegit.

Les execucions extrajudicials i el clima d’impunitat han estat una tònica a les Filipines sota el mandat de Rodrigo Duterte, que ha convertit el país en un “bany de sang”, segons Amnistia Internacional, que el 2020 va demanar al Consell de Drets Humans de l’ONU una investigació sobre els abusos dels drets humans comesos des del 2016.

L’ONG va documentar casos d’execució extrajudicial en el marc de l’anomenada “guerra contra les drogues” de Duterte i va constatar que la majoria de les víctimes continuen procedint de comunitats pobres i marginades. Segons l’informe, els homicidis són encoberts amb informes falsificats, mentre que les famílies expressen la seva indefensió davant els aclaparadors obstacles que es troben en la seva recerca de justícia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa