La Llombardia i el Vèneto voten de manera aclaparadora a favor de més autonomia

La Llombardia, amb capital a Milà, suposa el 20 per cent del PIB italià i el Vèneto, amb capital a Venècia, suposa un altre 10 per cent de la riquesa del país
Referèndum per l'autonomia a la Llombardia i el Vèneto
Referèndum per l'autonomia a la Llombardia i el Vèneto | Europa Press

 

Les regions italianes de la Llombardia i el Vèneto han votat aquest diumenge de manera aclaparadora a favor de més autonomia dins l'àmbit italià, una votació no vinculant i legal impulsada per demandar un nou repartiment fiscal a Roma. Segons els resultat preliminars, la votació s'ha saldat amb un 98 per cent a favor del 'sí' al Vèneto i un 95 per cent favorable a aquesta opció en el cas de la Llombardia, amb una participació propera al 60 per cent en tots dos casos. El governador del Vèneto, Luca Zaia, ha subratllat que la província "està preparada per al diàleg amb el Govern i per ser un laboratori d'autonomia", i ha reclamat a més el 90 per cent dels ingressos per impostos.


Per la seva banda, el governador de la Llombardia, Roberto Maroni, ha indicat que la votació obre la porta a "la lluita del segle", i ha destacat també la seva disposició a dialogar amb l'Executiu. En aquest sentit, el sotssecretari d'Assumptes Regionals d'Itàlia, Gianclaudio Bressa, ha indicat que "el Govern està preparat per iniciar una negociació", tal com ha recollit el diari local 'La Repubblica'. Tant la Llombardia com el Vèneto --motors econòmics transalpins- estan governades per la Lliga Nord, una organització secessionista i amb veleitats neofeixistes que aspira amb la consulta obtenir una eina per asseure's a negociar amb el Govern central.

 

La Llombardia, amb capital a Milà, suposa el 20 per cent del PIB italià i el Vèneto, amb capital a Venècia, suposa un altre 10 per cent de la riquesa del país. La Lliga Nord es va crear durant la dècada del 1990 per reivindicar un estat independent, Padània, que inclouria tota la franja nord d'Itàlia, des de la Llombardia al Vèneto. La formació ja no defensa la independència, però reclama que els impostos que es recapten al nord són dilapidats per una ineficaç burocràcia centralista. Encara que els resultats de la consulta no siguin vinculants, la Constitució italiana permet a les regions negociar amb el Govern central en qualsevol moment la descentralització de les competències.


Maroni va defensar abans de la votació que una victòria del 'sí' a una major autonomia l'habilitaria per negociar amb més mitjans a Roma. "És evident que com més poder de negociació tingui, més diners podré portar de retorn a casa", ha argumentat. L'objectiu és que la regió gestioni 27.000 milions d'euros més dels seus propis impostos. No obstant això, els analistes no creuen que Roma cedeixi gran quantitat de diners a les regions del nord, perquè això suposaria retallar la inversió al sud, molt menys pròsper econòmicament. En canvi, historiadors com Giovanni Orsina, de la Universitat LUISS Guido Carli de Roma adverteixen que un 'sí' molt clar aprofundiria la tradicional divisió nord-sud d'Itàlia. "Si obres el meló del que paguen les regions del nord, tindrà conseqüències al sud d'Itàlia", ha apuntat.

Comentaris
Tan complicat era?
Quants problemes estalviariem si Espanya tingués el nivell de democràcia d'Itàlia i Anglaterra, segur que aquí amb un referèndum dialogat no estariem on som. La resta d'estats poden pendre exemple dels errors del govern espanyol.

envia el comentari