El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Qatar es converteix en un país clau en la pau entre Orient i Occident
  • CA

La rellevància que ha adquirit Qatar com a país clau en la pau entre Orient i Occident va quedar patent el passat 29 de febrer, data en la qual es va signar a la seva capital, Doha, l’històric acord de pau entre els Estats Units i els talibans de l’Afganistan que comporta la retirada de les forces estatunidenques del país i el compromís talibà d’un alto-el-foc i no realitzar atacs des de territori afganès a altres països.

Diferents mitjans internacionals van destacar la signatura de l’històric acord a Qatar, el govern del qual va exercir un paper essencial, no tant com a seu de la signatura sinó com a mediador al costat d’altres actors internacionals. L’emirat ha contribuït a la conquesta de l’acord actuant en diversos àmbits, des de la representació governamental a organitzacions com el centre d’estudis sobre conflictes i qüestions humanitàries de l’Institut de Doha, que ha marcat un full de ruta per a les negociacions.

Qatar, malgrat el seu petit tamany (11.586 quilòmetres quadrats), ha aconseguit una important influència internacional, impulsant accions destinades a mantenir la pau a la regió i ha assumit el rol de mediador tant regional com entre Orient i Occident, malgrat que la seva situació geopolítica li hagi ocasionat conflictes amb països veïns, principalment per les seves bones relacions amb l’Iran, rival d’Aràbia Saudita.

Precisament, la seva interlocució amb el règim de Teheran el converteix en el millor mediador entre l’Iran i els Estats Units, país amb el qual també manté bones relacions en tots els àmbits des de l’econòmic fins al militar.

L’article 7 de la Constitució de Qatar assenyala que “la política exterior de l’Estat versa sobre el principi de l’enfortiment de la pau i seguretat internacional, mitjançant el foment de la resolució pacífica de controvèrsies internacionals, i el suport del dret a la lliure determinació dels pobles, i abstenir-se de la ingerència en els assumptes interns dels Estats, i la cooperació amb les nacions amants de la pau”.

Basant-se en aquest text constitucional, les autoritats de Qatar subratllen que el compromís del país amb el diàleg entre nacions és ferma. En l’acte de la signatura de Doha entre els EUA i els talibans, el ministre de Relacions Exteriors, Sheik Mohamed bin Abdulrahman Al Thani, va expressar que el seu país continuarà exercint un paper en la reducció dels conflictes a Orient Mitjà “perquè creiem en el poder del diàleg i el compromís”.

De fet, Qatar ja ha participat, tot i que no sempre amb èxit, en negociacions a Iemen, Sudan, Líbia, Eritrea, Etiòpia, Líban, Palestina o Darfur. La seva diplomàcia es basa en mantenir bones relacions amb les principals potències internacionals, de manera prioritària amb els Estats Units, i alhora posicionar-se com a mediador i actor clau en negociacions regionals. Practicant una política exterior proactiva, a nivell mundial, ha aconseguit que aquesta mediació internacional sigui també una palanca de creixement i internacionalització.

Aquesta política exterior compta amb actius que li atorguen un estatus com les inversions financeres mundials, a través del Fons Sobirà d’Inversió de Qatar; o el patrocini d’esdeveniments esportius, intel·lectuals i culturals. En aquest sentit, el Fòrum de Doha, que se celebra des de l’any 2000 en la capital de Qatar i en el qual participen més de 100 països, ja és considerat com el ‘Davos’ d’Orient Mitjà.

En la seva última edició celebrada el desembre de 2019, l’emir Tamin bin Hamad Al Thani va posar èmfasi en l’increment de problemes a nivell global com la pobresa, les guerres i el canvi climàtic: “No hi ha dubte que la humanitat està travessant molts desafiaments difícils, però també hi ha una abundància de bondat en la qual es pot confiar. Per tant, tots hem de commemorar la bondat i els assoliments humans on sigui que es trobin”, va afirmar en la seva intervenció.

La diplomàcia de Qatar intentarà ara negociar i aixecar el bloqueig que Bahrain, Egipte, Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs mantenen al país des de juny de 2017. Aquests Estats veïns acusen a Doha de finançar el terrorisme i demanden que Qatar trenqui relacions diplomàtiques amb l’Iran.

Qatar nega aquestes acusacions i ha denunciat que aquests països del Golf intenten violar la seva sobirania. No obstant això, ara s’han començat a fer els primers passos per a la reconciliació després d’una trobada a Roma amb l’Aràbia Saudita el mes d’octubre passat i la invitació a Qatar a participar en la 40è edició del Consell de Cooperació del Golf celebrada al desembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa