El president de Còrsega diu que el Procés ha fet endurir la posició de França

El president de Còrsega, Gilles Simeoni, ha reconegut que el Procés català ha fet que, de retruc, l’Estat francès “endureixi” la seva posició cap a Còrsega. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), ha assegurat, no obstant, que els corsos són “totalment solidaris amb la reivindicació democràtica dels catalans“, per molt que la “solidaritat entre l’estat espanyol i l’estat francès” hagi fet que França hagi augmentat la seva duresa amb els nacionalistes corsos.

Segons Simeoni, la solució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya ha de passar per la “política“, a través d’un “procés de diàleg“, i ha descartat que la solució hagi de passar per la via judicial. Preguntat per la relació amb l’Estat francès, el president de Còrsega assenyala que França considera que si fa alguna concessió, hi haurà un “reforçament de la demanda independentista i un risc de secessió”. “Pot ser un pretext per no avançar més de pressa pel camí d’una discussió política amb nosaltres“, afegeix.

Simeoni encara aquest any el seu segon mandat al Consell Executiu de Còrsega. Després d’un any, assegura en aquesta conversa amb l’ACN que ha fet un “aprenentatge de responsabilitat“. Ara encara el segon any amb una majoria ampliada i l’objectiu que París escolti “l’aspiració política” dels corsos a ser “reconeguts com a poble”. A les eleccions celebrades el passat mes de juny, Femu a Corsica (el seu partit) va obtenir més del 40% dels vots. “Aquesta legislatura ha de servir per consolidar de manera irreversible el camí del poble cors cap a la seva emancipació institucional, política, econòmica, social i cultural“, afegeix.

Simeoni es queixa que fins ara Macron ha rebutjat “totalment tenir en consideració la dimensió política de la qüestió corsa”, però insta el president francès Emmanuel Macron a “canviar de posició” i escoltar “l’expressió de les urnes”: “Els corsos han votat de forma massiva des del 2015 per una llista nacionalista que busca una solució política“.

Comentaris

  Normal la mierda golpista supremacista no es aceptada en ningún país democrático. Novembre 08, 2021 | 09:08
  Estos mierdas golpistas supremacistas no sólo han conseguido el asco internacional, sino que han frenando las aspiraciones de otros nacionalistas europeos de avanzar por cauces democráticos.
   Pepet Novembre 08, 2021 | 09:36
   Que sabran els burros de la xocolata.
  Marcel. Novembre 08, 2021 | 09:43
  Hem passat de ser envejats, admirats i esperança dels pobles sense Estat d'Europa, a fer vergonya aliena per loserisme... No és ni la primera, ni em temo serà l'última, entrevista de líders de nacions europees sense Estat que insinuen que el coitus interruptus "con la puntita y nada más" que ens vam marcar, -bé, de fet no arriba ni a coitus-, ha posat en alerta els seus Estats cadena. I que sobre tot els ha servit per mostra-lis maneres d'afrontar els seus casos si s'escau gràcies al laboratori light peninsular al que ens hem prestat i seguim prestant-nos. La poca resiliència real (col.lectiva i individualment) que hem mostrat a tots nivells en els moments clau de l'embat, ni dos dies seguits hem deixat de normalitzar-ho tot tots, ens han fet perdre qualsevol engruna de credibilitat. Dubto que ningú mai més ens prengui seriosament. I amb raó.
  Joan. Novembre 08, 2021 | 10:21
  Sou com mones de repetició, intentant estigmatitzar-nos amb el llenguatge del manual d'estil del nacionalisme Espanyol de los Madriles. No et creus ni tu el que has posat. Si aquests nacionalistes que dius por "cauces democráticos" fossin dintre la península, els hi diries supremacistas i golpistas igual. De fet a nosaltres molt abans del Procés ens dèieu ja de tot... Els de l'Ancha es Castilla, i que us heu anat carregant llengües i cultures peninsul.lars (a les Amèriques igualement, no vau deixar llengua autòctona en peu) sense cap mirament durant segles per imposar la vostra idiosincràcia Castella, sí sou un exemple clar de supremacisme.
   Gonzalo Novembre 08, 2021 | 11:13
   Lo que hizo Jaime I cuando invadió Mallorca no fue imponer el catalán, no?. Es más, expulsó a toda la población de la isla.
    Joan. Novembre 08, 2021 | 14:46
    Els teus estimats Reyes Católicos i els "Reinos" de la Marca hispànica donen bon compte de les expulsions i conversions forçades en la mal dita "reconquista". Y heu seguit carregant-nos cultures i llengües no castellanes allí on heu assimilat territoris i governat por lo civil o criminal. Fins i tot us geu carregat bona part del llegat cultural de més de mig continent Americà, espoli de riqueses i esclavatge inclosos... en nom del Reino de España. Com quien tuvo retuvo, seguiu en el procés de Castellanització en els racons penínsul.lars que encara us resisteixen l'assimilació lingüística i cultural... Sort i vista van tenir els Portuguesos (i altres territoris Europeus) de no quedar absorbits per la fogacitadora Castilla. Ara serien acusats "golpistes-supremacistes" per voler seguir existint i intentar protegir seva cultura i llengua allí d'on són anteriors. Tasca només possible regint el propi destí, per tal de protegint-se de la malatissa obsessió assimiladora de l'Espanya de matriu Castellana, supremacista? ;). Si parleu de supremacisme, abans mireu-vos el melic. No teniu vergonya de tatxar de supremacista a qui resisteix precisament la vostra creuada d'assimilació i uniformització Castiza.
     Gonzalo Novembre 09, 2021 | 01:01
     Sino hubiese sido por la reconquista, al igual estarías tu aquí soltando las sandeces que sueltas.

Nou comentari