L’ONU demana als països veïns de l’Afganistan tenir les fronteres obertes per evitar “una catàstrofe”

Reclama que es continuiï invertint en ajuda humanitària

L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha demanat aquest divendres als països veïns de l’Afganistan que no tanquin les seves fronteres a la gent que busca fugir de país per evitar que la situació es converteixi en “una catàstrofe humanitària”. Segons el portaveu d’ACNUR Babar Baloch, de visita al Pakistan, molts afganesos es podrien veure dissuadits de creuar la frontera per pensar que no tenen els papers necessaris o que haurien de enfrontar-se a guàrdies armats.

“Encara poden passar per Pakistan, però l’encreuament està molt regulat”, ha assenyalat el portaveu, segons detalla un comunicat distribuït per l’organisme. Davant la crisi de refugiats afganesos que s’acosta després de la presa de poder per part de la insurgència talibana el passat 15 d’agost, les autoritats del Pakistan van anunciar aquesta setmana el tancament temporal dels principals passos fronterers.

En el comunicat, l’agència de l’ONU ha defensat també que “encara que moltes persones poden no tenir els documents necessaris per sortir, sí que tenen una necessitat imperiosa de protecció internacional”. Per la seva banda, l’ONG Human Rights Watch (HRW) ha advertit que es necessita una resposta urgent als desafiaments en matèria alimentària, d’educació i salut que enfronta el país després de la presa de poder per part dels talibans.

Per això, l’organització també ha instat la comunitat internacional a que continuïn invertint en ajuda humanitària per a la regió afectada pel conflicte. “Els governs donants tenen objeccions comprensibles a proporcionar assistència i finançament a l’Afganistan sota el govern dels talibans, donat el seu terrible historial en drets i els recents abusos”, ha assegurat la directora adjunta d’Àsia en HRW, Patricia Gossman.

“Per prevenir que una situació difícil es torni encara pitjor, els donants internacionals haurien d’acordar urgentment donar suport a les agències internacionals i els grups no governamentals que puguin proporcionar ajuda d’emergència a alimentació, salut i educació”, ha defensat Gossman, en un comunicat difós aquest divendres. En la mateixa línia, l’organització ha demanat també que es revisin les sancions que el Consell de Seguretat de l’ONU, Estats Units i la Unió Europea, entre d’altres, havien imposat als talibans durant la seva anterior etapa al front de l’Afganistan.

Nou comentari