El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’OMS aprova la primera vacuna contra la malària
  • CA

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat el vistiplau a la primera vacuna contra la malària després de l’èxit d’una prova pilot que s’ha fet a Ghana, Kenya i Malawi. L’organització ha assegurat que aquesta vacuna s’hauria d’administrar a tots els països de l’Àfrica subsahariana. La vacuna contra la malària, que és una de les malalaties infeccioses més antigues i conetudes, podria salvar la vida de milers de nens a l’Àfrica cada any.

La malària mata aproximadament mig milió de persones cada any, gairebé totes a l’Àfrica subsahariana. D’aquesta xifra, uns 260.000 morts correspondrien a menors de 5 anys. La vacuna que l’OMS ara aprova ha estat elaborada per GlaxoSmithKline i desenvolupa immunitat per fer front al Plasmodium falciparu, el més mortal dels cinc patògens de la malària i el més prevalent a l’Àfrica. La vacuna no és només la primera per prevenir la malària, sinó també la primera que es desenvolupa per a qualsevol malaltia parasitària.

En assajos clínics, la vacuna ha tingut una eficàcia d’un 50% contra la malària greu en el primer any, però disminueix fins a prop de zero al quart any. Disposar d’un vaccí que és segur, moderadament efectiu i preparat per ser distribuït és “un fet històric”, ha dit el doctor Pedro Alonso, director del programa global per la malària de l’OMS.

Els paràsits són molt més complexos que els virus o els bacteris i la recerca de la vacuna contra la malària ha durat un segle. “És un salt enorme des de la perspectiva científica tenir una vacuna de primera generació contra un paràsit humà”, ha afegit Alonso. El paràsit de la malària és un enemic particularment insidiós, perquè pot atacar diverses vegades la mateixa persona. En moltes parts de l’Àfrica subsahariana els nens tenen una mitjana de sis episodis de malària a l’any. Fins i tot quan la malària no és mortal, l’atac constant contra un cos el pot deixar feble i vulnerable, alterant permanentment el sistema immunitari.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tal com raja a octubre 06, 2021 | 19:44
    Tal com raja octubre 06, 2021 | 19:44
    Una magnífica notícia. Me n'alegro molt.
  2. Icona del comentari de: Vacunat per la part dels Collons a octubre 06, 2021 | 20:44
    Vacunat per la part dels Collons octubre 06, 2021 | 20:44
    Pobra gent! Que no els hi passi res! La Organització de Mantiders Sicópatas....
  3. Icona del comentari de: vado a octubre 06, 2021 | 20:54
    vado octubre 06, 2021 | 20:54
    no sé quina serà la posició dels antivacunes d'aquest països africans
  4. Icona del comentari de: Pepe a octubre 23, 2021 | 11:16
    Pepe octubre 23, 2021 | 11:16
    Cuba: Regitran un fármaco para detener el desarrollo del alzheimer. Se trata de un fármaco de aplicación nasal, muy cómodo y sencillo de utilizar. https://canarias-semanal.org/art/31484/cuba-regitran-un-farmaco-para-detener-el-desarrollo-del-alzheimer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa