El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Obren els col·legis electorals a Escòcia
  • CA

Els col·legis electorals han obert aquest dijous a les set del matí a Escòcia donant el tret de sortida a uns comicis en què l’actual primera ministra i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, aspira a revalidar el càrrec amb majoria absoluta. En unes eleccions marcades per la pandèmia i el Brexit, Sturgeon no només es juga el control de la cambra, sinó també una majoria contundent que li permeti defensar el mandat per un nou referèndum d’independència. Els escocesos podran votar durant tot el dia fins a les 10 de la nit, però els vots no es començaran a comptar fins divendres. A més, el recompte s’allargarà dos dies i no hi haurà un resultat definitiu fins dissabte. Les enquestes apunten a una majoria absoluta d’Sturgeon, si bé hi ha algunes que pronostiquen una victòria menys massiva. Els sondejos de dimecres donaven entre 59 i 70 escons als independentistes de l’SNP, de manera que no està clar si arribaran als 65 diputats necessaris per a la majoria absoluta. .

S’espera que els conservadors continuïn liderant l’oposició, segons les enquestes, però amb menys suport: ens hi donen entre 24 i 29 escons. Si bé els sondejos discrepen sobre la recuperació del partit laborista, tots el releguen com a tercera força a Holyrood. Els ecologistes guanyarien terreny a Escòcia i es convertirien en quarta força amb almenys 10 diputats, segons les enquestes. En canvi, els liberals quedarien relegats a l’última plaça, ja que els sondejos els hi donen entre 4 i 6 escons.

Sistema electoral mix

Escòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció. El parlament escocès, conegut com a Holyrood, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions amb l’objectiu de donar un resultat més proporcional.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Patrick a maig 06, 2021 | 12:16
    Patrick maig 06, 2021 | 12:16
    Tant de bo l'SNP, Scottish Greens i Alba obtinguin un bon resultat. Sí a la independència d'Escòcia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa