El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Més de 100.000 afganesos han estat evacuats, la majoria per EUA i el Regne Unit
  • CA

Més de 105.000 persones han pogut abandonar l’Afganistan a través de l’aeroport de Kabul des que els talibans es van fer amb el control de la capital afganesa, segons un nou balanç de la Casa Blanca que reflecteix la finalització progressiva dels trasllats anunciada per diversos països. Així, en les últimes 24 hores han estat evacuades unes 12.500 persones, de les quals unes 8.500 corresponen a vols noliejats per les Forces Armades nord-americanes. Des del 14 d’agost, ja són 105.000 les evacuacions, que ascendeixen a 110.000 si es tenen en compte altres viatges gestionats des de finals de juliol, informa la cadena CNN.

El president dels Estats Units, Joe Biden, té previst reunir-se aquest divendres amb el seu equip de seguretat nacional per examinar la situació de l’Afganistan, un dia després d’un doble atemptat al costat de l’aeroport que va deixar unes cent víctimes mortals, 12 d’elles militars nord-americans. La Casa Blanca ha advertit que “l’amenaça persisteix”, de manera que Washington no descarta que pugui produir-se un altre atemptat abans que conclogui el replegament definitiu de tropes, previst per dimarts que ve, 31 d’agost. La filial afganesa d’Estat Islàmic va reivindicar la doble explosió de dijous.

La inseguretat ha portat a nombrosos països a accelerar la fi dels seus evacuacions. Espanya ha conclòs el seu procés de trasllats amb la sortida de 2.200 compatriotes i refugiats afganesos, xifra similar a la de França, que rondaria els 2.600. Itàlia, per la seva banda, ha tret a més de 4.800 afganesos. Alemanya, que ha noliejat i al seu últim avió, ha evacuat més de 5.300 persones, mentre que el Regne Unit és el segon país que més trasllats ha efectuat, només per darrere dels Estats Units, amb un total que superaria els 13.700, segons dades del govern britànic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa