El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nissan anuncia la creació d’una gigaplanta de bateries al Regne Unit
  • CA

Nissan ha anunciat avui la creació d’una gigaplanta de bateries elèctriques al costat de la fàbrica que la multinacional nipona té al Regne Unit, a Sunderland. L’automobilística ha detallat en un comunicat que es tracta d’un projecte conjunt amb el proveïdor de bateries Envision AESC i les autoritats locals de Sunderland. La inversió inicial serà de 1.000 milions de lliures. Sota el nom de Nissan EV36Zero, aquestes instal·lacions tindran capacitat per a produir 9 gigawatts hora d’inici i amb el potencial d’arribar als 35. La planta no només es limitarà a la fabricació de vehicles elèctrics sinó que també produirà solucions per a l’ús de bateries integrades com a emmagatzematge d’energia i la seva reutilització.

La multinacional i els seus socis aposten per crear un “hub emblemàtic de vehicles elèctrics” al voltant de la planta de Sunderland, que produeix models emblemàtics de Nissan com el Qashqai o el Juke. La decisió anunciada per l’empresa japonesa contrasta amb la intenció de tancar les tres plantes catalanes a finals d’aquest any, argumentant que no són prou competitives. Segons han detallat en un comunicat, la inversió inicial d’aquest “projecte transformador” serà compartida entre Nissan, els seus socis Envision AESC , i l’ajuntament de Sunderland. Les instal·lacions tindran un triple objectiu: fabricar vehicles elèctrics, promoure l’energia renovable i produir de bateries.

Com a part de l’anunci d’inversió de 1.000 milions de lliures (1.163 milions d’euros), Nissan invertirà fins a 423 milions de lliures per produir 100.000 unitats d’un vehicle totalment elèctric de nova generació al Regne Unit. Envision AESC ja posseeix i opera la primera planta de bateries d’Europa a Sunderland, establerta el 2012 per a la localització de la producció de bateries Nissan LEAF. Ara, l’empresa xinesa invertirà 450 milions de lliures per construir la primera gigafàbrica del Regne Unit en un terreny adjacent a la planta de Sunderland, amb la intenció de proporcionar bateries per alimentar fins a 100.000 Nissan vehicles elèctrics a l’any.

El president i conseller delegat de Nissan, Makoto Uchida, ha assegurat que l’anunci “surt de les llargues discussions” en el si de la companyia, i creu que és una decisió que “accelerarà molt els nostres esforços a Europa per aconseguir la neutralitat del carboni”. El president de l’automobilística confia que aquest projecte serviran per “millorar la competitivitat mundial de Nissan”.

Les autoritats britàniques han celebrat l’anunci de la inversió, que donarà feina a 6.200 treballadors entre Nissan i els seus proveïdors, inclosos els 900 llocs de treball nous que es crearan a la planta de l’automobilística i els 750 que es necessiten per posar en marxa la fàbrica d’Envision. El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha assegurat que l’anunci de Nissan de construir el seu vehicle totalment elèctric de nova generació a Sunderland, juntament amb una nova gigafàbrica d’Envision-AESC, “és un gran vot de confiança al Regne Unit i als nostres treballadors altament qualificats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa