El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nicaragua envia a “presó preventiva” una periodista a qui acusa per “terrorisme”
  • CA

 

La periodista nicaragüenca Lucía Pineda Ubau, coneguda per les seves crítiques al govern de Daniel Ortega, ha estat acusada aquest diumenge pel Ministeri Públic del país de “terrorisme” i ha entrat a presó de forma preventiva.

 

Segons una nota de premsa del Poder Judicial de Nicaragua, Pineda, de 45 anys, ha estat acusada “de provocació, proposició i conspiració per cometre actes terroristes”.

 

La periodista va ser detinguda divendres durant una batuda contra la redacció del canal de 100% Noticias, un dels més crítics amb Ortega. Durant la intervenció també va ser detingut el director i propietari, Miguel Mora, i la periodista Verónica Chávez. La segona va ser deixada en llibertat hores després.

 

Segons el comunicat difós al web del Poder Judicial de Nicaragua, Pineda estarà en presó preventiva i el proper 25 de gener hi haurà una audiència inicial a la seva contra.

 

L’acusació assenyala a Pineda per suposadament propiciar i incitar l’odi contra membres del Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSNL), a través del canal de notícies, on ha treballat com a cap de premsa els darrers anys.

 

“En la seva acusació, el Ministeri Públic va plantejar que Pineda Ubau, des del canal de televisió Cien por Ciento Noticias, va propiciar i incitar l’odi per raons de discriminació política, difonent a la televisió i en xarxes socials informacions falses i sense corroborar, amb la intenció de generar intranquil·litat i odi radical contra els simpatitzants i membres del partit FSNL”, indica textualment la nota de premsa.

 

D’altra banda, se li imputa haver incitat l’odi contra la Policia Nacional de Nicaragua. “La ciutadana va incitar l’odi cap a la institució de l’ordre la Policia Nacional, en clara provocació i inducció a cometre delictes greus connexes, com danys a la propietat pública i privada, amenaces i assetjaments, entre altres”, exposa part de l’acusació.

 

L’Institut Nicaragüenc de Telecomunicacions i Correus (Telcor) a emetre aquest divendres en el que informa de la retirada de l’autorització de transmissió al canal. “A partir de les 21.00 hores queda sense autorització de transmetre en el sistema de representada l’entitat jurídica Primicias S.A., que opera sota la marca comercial 100% Noticias”, van explicar.

 

L’operatiu policial contra aquest mitjà de de comunicació es produeix una setmana després de l’assalt als programes de televisió Esta Semana, Esta Noche i el diari digital Confidencial, el director del qual, Carlos Fernando Chamorro, va ser agredit al costat d’altres periodistes.

 

El Secretari Executiu de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), Paulo Abrao, ha denunciat a través del seu compte a Twitter que “la greu marxa autoritària contra les llibertats públiques a Nicaragua avança (…) Censura!”.

 

Per la seva banda, la relatora per a Nicaragua de la CIDH, Antonia Urrejola, ha condemnat la mesura. “Se segueix fent callar la dissidència. No hi ha democràcia sense pluralisme i llibertat d’expressió´”, ha argumentat a Twitter.

 

Per a la Cambra de Comerç Americana de Nicaragua (Amcham), “la llibertat de premsa és un principi bàsic que tota societat civilitzada ha de respectar”. “Demanem al govern, un cop més, que respecti aquest i tots els drets constitucionals dels nicaragüencs”, ha apuntat a Twitter. “Sense llibertat d’expressió cap llibertat pot ser defensada”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa