Quan els negres americans van lluitar contra el feixisme a Catalunya

Record de la memorable Brigada Lincoln

Black Live Matter. La lluita i els avalots als carrers dels Estats Units d’aquests dies, liderats pels afroamericans contra el racisme institucional estan marcant el dia a dia mediàtic, polític i social. Un dels punts calents va ser la reacció del president Donald Trump a les protestes advertint que consideraria com a terroristes els moviments antifeixistes. Uns sectors que han agafat el lideratge de les manifestacions encara més enceses amb la mort de George Lloyd. Però el moviment antifeixista dels negres nord-americans ni és nou, ni de bon tros, sempre ha lluitat dins les fronteres dels EUA. Bé ho sap prou la historiografia catalana arran de la seva participació durant la Guerra Civil contra l’avança feixista.

 

Concretament, la reconeguda com la Brigada Abraham Lincoln que va lluitar en diversos fronts de l’Estat i a la batalla de l’Ebre. De fet, era un batalló integrat d’uns 3.000 homes dividits en tres companyies -la portoriquenya i cubana, la irlandesa i la nord-americana. Un centenar dels seus membres eren negres afroamericans i molts, segons el centre de la Memòria de la Brigada als Estats Units, van entrar per Catalunya tot i que posteriorment van lluitar a El Jarama o a la de Brunete. Precisament, va ser durant la Guerra civil la primera vegada que el comandament de tota una companyia va recaure en un negre, el comandant Oliver Law.

Fotografies de brigadistes negres nord-americans recollides per ALBA

Fotografies de brigadistes negres nord-americans recollides per ALBA

“La història d’aquesta brigada té els seus orígens en el crack del 29”, detalla el catedràtic d’Història Contemporània, Josep Maria Soler i Sabater, i especialista en la guerra civil i la postguerra. “Hem de situar-nos en un entorn com el descrit a la novel·la El raïm de la ira, de Jon Steinbeck, amb crisi econòmica, misèria, gana… una época diametralment oposada a la de les feliços anys 20 per a nord-americà en haver guanyat la I Guerra Mundial”, planteja l’historiador. “Una situació que va fer que molts joves van sentir-se atrets pel comunisme i per l’URSS -on fins i tot, hi van emigrar arribant a muntar una lliga de beisbol”, comenta.De fet, molts tenien carnet del partit comunista. “Una gran majoria tenien recances contra el capitalisme i tots es van implicar en la lluita contra el feixisme en veure la seva extrema brutalitat quan neixia a Itàlia”, explica. De fet, els voluntaris de la Brigada Lincoln eren americans que s’implicaven ideològicament en una guerra contra el feixisme. Un posicionament ben vist pels corrents ideològics nord-americans.

 

Un bon grapat d’estudis i llibres, així com el Memorial ALBA dels EUA o el SIDBRINT de la Universitat de Barcelona s’han encarregat de catalogar i recollir els voluntaris de la Brigada així com dels seus integrants negres. Noms com Larry Stratford, que va lluitar a Mora d’Ebre, Edward Alexander, Amos Archer, Arrington Battle, Mack Coad o Thomas Page són d’alguns noms afroamericans que van lluitar a Catalunya contra el feixisme. Molts van sobreviure no només a la guerra sinó als camps de concentració i la majoria van continuar la lluita durant la Segona Guerra Mundial.

 

Un dels llibres més complerts dels brigadistes negres nord-americans/SIDBRINT

Un dels llibres més complerts dels brigadistes negres nord-americans/SISDBRINT

 

Nou comentari