Mor l’exgeneral bosnià d’origen serbi que va defensar Sarajevo

Va abandonar l'exèrcit iugoslau per formar part de l'estat major de l'exèrcit de Bòsnia i Hercegovina

L’exgeneral bosnià d’origen serbi Jovan Divjak ha mort aquest dijous a Sarajevo als 84 anys, segons ha confirmat el delegat del Govern als Balcans, Eric Hauck. “Ha mort Jovan Divjak, l’admirat general i amic, defensor incansable d’una Sarajevo tolerant i d’una Europa compromesa. Hem de seguir amb la lluita”, ha escrit Hauck a Twitter.

També s’ha fet ressò de la notícia el director general de Cooperació del Govern, Manel Vila. “S’ha mort en Jovan Divjak a Sarajevo, el General, l’amic de tothom. Ens deixa un bon home”, ha indicat a la mateixa xarxa social. Divjak, va pertànyer a l’exèrcit iugoslau fins que el va abandonar per formar part de l’estat major de l’exèrcit de Bòsnia i Hercegovina durant les guerres a Bòsnia.

El fotoperiodista especialitzat en conflictes armats Gervasio Sánchez també s’ha fet ressò de la notícia al seu compte de Twitter. “Em sap molt de greu. Un gran home. No oblidaré mai el seu comportament, tant en la guerra com en la pau”, ha escrit.

Divjak va supervisar la defensa de Sarajevo davant l’atac de les tropes dirigides per Radovan Karadzic. Aquesta acció li va valdre el sobrenom del serbi que va defensar Sarajevo. Un cop acabada la guerra, va deixar la vida militar i va escriure llibres i va dirigir l’organització L’Educació Construeix Bòsnia i Hercegovina, creada el 1994 per restablir escoles i l’aparell educatiu a Bòsnia i Hercegovina.

El general bosnià d’origen serbi va ser reconegut amb nombrosos premis internacionals per la seva tasca, entre els quals el Premi ‘Constructors de la Pau’, atorgat per l’Institut Català Internacional de la Pau (ICIP), i que va recollir al Parlament de Catalunya el 17 de març del 2014.

Nou comentari