El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor Desmond Tutu als 90 anys
  • CA

L’arquebisbe emèrit de Sud-àfrica i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu, ha mort als 90 anys, segons s’ha anunciat aquest diumenge, dia de Sant Esteve. Es tracta d’un dels grans símbols de la lluita contra l’Apartheid. Ha estat el president del govern sud-africà, Cyril Ramaphosa, qui ha anunciat que ha perdut la vida; i ha descrit la seva mort com “un altre episodi de dol nacional durant l’adeu a una generació que ens va entregar una Sud-àfrica alliberada“. En un comunicat oficial que recull News24, s’informa que Tutu ha mort “en pau” durant la seva convalescència al centre d’atenció mèdica per a pacients d’edat avançada Oasis, a Ciutat del Cap.

Cal recordar que Tutu havia estat hospitalitzat en diverses ocasions en els darrers anys per culpa d’infeccions associades al càncer de pròstata que va patir durant la dècada dels anys 90. Finalment ha acabat morint en aquest centre d’atenció mèdica, tal i com ha apuntat la presidenta interina de la fundació de l’arquebisbe, en una declaració en nom de la família Tutu, sense donar detalls de la causa de la mort.

La figura de Desmond Tutu ha estat molt lligada a la de Nelson Mandela, el líder de la lluita pels Drets Civils a Sud-àfrica. Tot i les diferències en la lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica, tots dos van lluitar junts contra una segregació racial “per naturalesa dolenta, immoral i absolutament irreconciliable amb la paraula de Déu“, segons va declarar l’arquebisbe emèrit; que va néixer l’any 1931 a Klerksdorp.

La seva figura va començar a ser coneguda a partir de l’any 1978, quan va ser director del Consell Eclesiàstic Sud-africà, punta de llança en la seva campanya contra la segregació. Sis anys després, Tutu va rebre el Premi Nobel de la Pau, just abans de ser escollit com a arquebisbe de Ciutat del Cap l’any 1986, un dels més violents de l’era de l’Apartheid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa