El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un ministre francès, condemnat a presó per mentir en la seva declaració de patrimoni
  • CA

El ministre francès responsable de les pimes, Alain Griset, ha anunciat aquest dimecres la seva dimissió després de ser condemnat a sis mesos de presó per un tribunal de París que li recriminava no haver comunicat un pla d’estalvi de 171.000 euros i participacions a diverses empreses, informa l’agència Europa Press. La justícia francesa ha determinat que la “declaració incompleta” de patrimoni per part de Griset és mereixedora de sis mesos de presó —que no complirà tret que reincideixi— i tres anys d’inhabilitació. Griset ha anunciat que recorrerà, però ha optat per marxar igualment, segons un comunicat de la seva oficina on ha agraït la confiança dipositada pel president, Emmanuel Macron.

El primer ministre, Jean Castex, ha aplaudit l'”esperit de responsabilitat” del ministre sortint, a qui ha agraït la feina feta fins ara. Tot i això, no ha volgut “comentar una decisió de la Justícia”, en al·lusió a la condemna contra Griset, segons la cadena Franceinfo. L’Elisi ja ha nomenat Jean-Baptiste Lemoyne, fins ara ministre responsable del Turisme, els francesos a l’estranger i la francofonia, en substitució de Griset.

El tribunal ha posat èmfasi en què el ja exministre havia decidit “dissimular una part substancial del seu patrimoni” i ho havia fet amb “una voluntat real d’ocultació”. Griset no és el primer membre dels governs de Macron que ha deixat el càrrec per procediments judicials. Poques setmanes després d’arribar a l’Elisi el maig del 2017, van dimitir els titulars de Justícia, François Bayrou, Defensa, Sylvie Goulard, i Afers Europeus, Marielle de Sarnez.

Tots tres van ser també inculpats per la sospita d’haver-hi implicats, quan eren diputats europeus, en llocs de treball ficticis d’assistents parlamentaris. També està imputat l’actual ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, per haver aprofitat aquest lloc per passar comptes amb magistrats amb qui havia estat en conflicte quan era advocat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa