Militars colpistes detenen el president de Guinea Conakry i ordenen dissoldre les institucions

Les ambaixades estrangeres han exhortat els ciutadans a no sortir al carrer

Un grup de militars ha detingut aquest diumenge al president de Guinea Conakry, Alpha Condé, en un intent de cop d’Estat que ja ha derivat en una declaració per part del suposat líder colpista sobre la dissolució del govern i el tancament de fronteres. Els esdeveniments s’han precipitat des de primera hora, quan diversos mitjans locals s’han fet eco de trets amb armes automàtiques per part de militars a Conakry i, en particular, al barri de Kaloum, un extrem peninsular de la ciutat que alberga importants edificis, entre ells el palau presidencial.

Els accessos han quedat bloquejats, mentre els propis militars i fins i tot ambaixades estrangeres han exhortat els ciutadans a no sortir al carrer a l’espera que s’esclarís el que estava passant. “Tothom és a casa i es senten trets cada vegada més forts”, ha declarat un veí de Kaloum, Mohammad Morgan, a l’agència de notícies Bloomberg. Fonts citades per l’emissora RFI i pel portal Jeune Afrique han identificat els autors dels trets com a membres de el Grup de Forces Especials, un organisme creat el 2018. El grup té al capdavant un antic legionari de les Forces Armades franceses, Mamady Doumbouya, a qui s’ha vist ja en un vídeo difós a xarxes socials.

En ell, Doumbouya repassa una llista de greuges atribuïts a Condé i el seu partit, incloses activitats de corrupció i pobresa social, i anuncia que ha ordenat dissoldre les principals institucions i anul·lar l’actual Constitució. També proclama el tancament de fronteres. Els colpistes difonen també imatges de Condé, a què mostren assegut en una butaca i envoltat de militars per demostrar la seva suposat arrest, segons el portal Guineenews.

Les imatges contrasten amb la primera reacció del govern guineà, que per boca del secretari general de la presidència, Naby Yusuf Kiridi Bangura, va voler defensar que “la situació està sota control”, segons l’agència de notícies Bloomberg. El president Condé ja va patir el 2011 un altre intent colpista, encara que les fonts citades per Jeune Afrique consideren que ara la situació és més greu. La rebel·lió militar consumada aquest diumenge deriva de mesos de tensions polítiques en què Doumbouya ha tractat que el seu grup guanyés més pes. Al maig ja es va arribar a especular amb el possible arrest d’aquest oficial.

Nou comentari