Milers de palestins protesten contra l’ofensiva d’Israel

Les autoritats palestines denuncien més de 119 morts mentre una dona israeliana mor quan corria a un refugi antiaeri

Milers de palestins s’han desplaçat aquest divendres a la frontera amb Cisjordània per a protestar contra l’operació israeliana contra Gaza en resposta als coets de les milícies. La manifestació demana aturar el desallotjament de les famílies palestines del barri de Sheij Jarrá, a Jerusalem. Aquesta qüestió s’ha convertit en un dels principals desencadenants d’aquest conflicte.

Els manifestants s’han concentrat en un lloc històric com és el memorial de la batalla de Karamé, prop del pas fronterer del pont Rei Huséin, limítrof amb Cisjordània, segons els testimoniatges recollits per l’agència oficial de notícies palestina Wafa. Al lloc que recorda un dels majors enfrontaments entre Israel i l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, el 1968, els jordans s’han concentrat per a exigir el final de l’ofensiva al crit de “Amb les nostres ànimes i la nostra sang ens sacrifiquem per tu, Al Aqsa”, en referència a la mesquita de Jerusalem, el tercer lloc més sagrat de l’Islam i un altre dels epicentres del conflicte. A més de les protestes a la frontera, tenen previst manifestar-se a totes les governacions del regne per a protestar contra l’operació israeliana, segons informa l’agència oficial de notícies jordana, Petra. La principal concentració ha tingut lloc prop de la mesquita de Huseini, a la capital, Amman, on milers de persones han protagonitzat una asseguda multitudinària després de les oracions vespertines.

També s’ha conegut en les últimes hores que, per ordre de la Família Reial jordana, l’Organització Benèfica Haiximita de Jordània (JHCO), amb l’Exèrcit jordà, han enviat en les últimes hores un comboi d’ajuda humanitària a la capital de Cisjordània, Ramallah, així com a la mateixa Jerusalem, on Jordània exerceix de custòdia sobre els llocs sagrats per als musulmans.

115 morts i més de 600 ferits

El Ministeri de Salut de Gaza ha actualitzat el balanç de palestins que han mort fins ara al territori palestí, xifra que ja se situa en 115 víctimes (27 de les quals són menors). Els ferits ascendeixen a més de 600. Per la seva banda, l’exèrcit d’Israel denúncia nous coets llançats contra territori israelià aquest divendres al matí a primera hora.

Després d’una nit d’intensos combats, aquest divendres al matí han tornat a sonar les alarmes antiaèries israelianes a Asdod, Sederot i la regió de Shaar Haneguev. A més, les Forces de Defensa d’Israel (FDI), han comunicat a través del seu compte de Twitter que han fet caure un avió no tripulat de Hamàs llançat cap a Israel. L’exèrcit israelià ja ha aixecat l’ordre emesa dijous a la nit per la qual s’obligava qualsevol persona dins dels quatre quilòmetres de la frontera de Gaza a romandre en un refugi antiaeri. No obstant això, recomanen que els ciutadans es mantinguin a prop d’aquests enclavaments per poder accedir ràpidament a ells en cas de ser necessari.

Respecte a la represàlia israeliana sobre territori de Gaza, les FDI han precisat que uns 160 avions han dut a terme un atac simultani massiu contra una xarxa de túnels de Hamàs sota de la ciutat de Gaza al voltant de la mitjanit de dijous. Durant gairebé 40 minuts, uns 450 míssils han assolit 150 objectius al nord de Gaza en un atac de qual encara no han determinat els danys les forces israelianes, segons informa The Times of Israel. A més dels atacs aeris, l’exèrcit israelià ha fet servir tancs, canons d’artilleria i soldats d’infanteria a la frontera amb Gaza per llançar bombardejos contra objectius teòricament de Hamas. Les FDI han insistit que les seves tropes es troben al costat israelià, després que durant la nit s’hagi generat confusió en enviar un missatge difús sobre si havien entrat en territori palestí.

Nou comentari