Merkel alerta de l'auge de l'"extremisme de dreta"

La cancellera alemanya ha criticat els qui ataquen sol·licitants d'asil o refugiats
Angela Merkel
Angela Merkel | Europa Press

La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha alertat aquest dimarts del perill que segueix suposant l'"extremisme de dreta", en la mesura en què considera que "no és cosa del passat en absolut" i que és necessari prendre mesures sobre aquest tema, sense al·ludir de manera explícita a l'auge d'Alternativa per a Alemanya (AfD).

 

L'AfD es va convertir en la tercera força política del país en les eleccions de setembre, per darrere de la CDU de Merkel i del Partit Social Demòcrata (SPD). Després del pacte entre aquests dos últims partits, la ultradreta ha quedat com a principal representant de l'oposició parlamentària.


 

"L'extremisme de dreta no és cosa del passat en absolut", ha afirmat Merkel durant un acte en homenatge a l'incendi racista que fa 25 anys es va cobrar la vida de cinc dones turques a la ciutat de Solingen, a la zona oest d'Alemanya.

 

"Amb massa freqüència es posen a prova de forma deliberada els límits de la llibertat d'expressió i de forma imprudent es trenquen tabús amb finalitats polítiques", ha afegit la cancellera, qui ha advertit del risc de "sembrar amb paraules la violència".

Merkel també ha aprofitat per criticar els qui ataquen sol·licitants d'asil o refugiats. "Aquest tipus d'actes violents són vergonyosos (...). I per això no hem de ni haurem de resignar-nos", ha dit durant l'acte, al que ha acudit també el ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu.


 

La nit del 29 de maig de 1993, quatre ultradretans van incendiar la casa de la família Genc, a Solingen, a Renània del Nord-Westfàlia. Els autors de l'incendi van ser condemnats per assassinat el 1995 i, després de complir la condemna, es troben de nou en llibertat.

 

Mevlude Genc, que en l'atac va perdre dos fills, dues netes i una neboda, ha apel·lat a la reconciliació i a "posar límit a l'odi" durant l'acte. "Em considero part de dos estats, no només d'un país", ha declarat aquest home de 75 anys.

 

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors turc ha cridat a treballar cap a una integració més gran i a evitar des de la política missatges que marginin certs col·lectius.
Comentaris
Que es mirin al mirall
El principal suport del PP i de C´s ha estat el govern Merkel. Els han rigut totes les gràcies. D´alemania sempre surten els impulsos més foscos d´Europa.
Luna Barceló
Sra. Merkel no era vostè qui feia tant bona amistat amb M. Rajoy? Ara alerta de la pujada de l'extrema dreta? Sra. Merkel vostè necessita un recanvi ja està molt gastada.
Vicenç Ramoneda
Mica a mica s'en adona del que passa a espanya. No hi ha res com que els amenacin que volaran cerveseries o segrestaran alemanys.
Victor
Que es miri el discurs del "solo veo españoles" del nostre amic Rivera.
666
Ella n'és la causa principal junt amb Juncker i Tajani. I els SUCIAlerus de tot UROPPa, també.
Pero callen com a
devant dels abusos aquí, que els alemans també pasen de les seves butxaques.
l'auge?
l'auge? no, es mes aviat Expansio. Fins ara habia estat contingut a dintre d'Espanya pensant que donant'lis el seu parc tematic es conformarien i que mentres paguessin tot estaria be. Pero no, greu error. El feixisme quan no es combat creix. El feixisme no es contenta en tenir el seu raco de mon, el seu parc tematic i estar alla reclosos. El feixisme vol conquerie per la forca, vol esclafar a tots els que son diferents a ells. Volen assolit la pau mitjancant l'extermini dels qui no son com ells.
el mussol emprenyat
de que avisa ara aquesta?? gràcies a les politiques econòmiques austericides que ha imposat a la UE, ha crescut l'extrema dreta i la desafecció envers l'Europa Comuna. D'altra banda, o era tan amiga de M.Rajoy??
Sr. Merkel, ¿es Vd. cómplice?
En el estado español, y en concreto en Catalunya, mi país, la extrema derecha española, actúa con el vistobueno del gobierno español por nuestras calles desde el 1 de Octubre de 2017. ¿Seguro que Vd. como cancellera, su gobierno, y la Unión Europea no tienen nada que ver? ¿Su vergonzoso silencio ante la nefasta política represiva y arbitraria de su amigo y colega M.Rajoy en Cataluña, que permite a la extrema derecha que tome nuestras calles con impunidad aboluta, no la hacen a Vd. cómplice?
catala emprenyat
Que li passa a aquesta gran amiga de eme punt rajoy? que comença a notar-se a la butxaca de les empreses alemanyas la seva amistad a un govern corrupte que ella i els seus amics junquers etc han ajudat a mantenir per alló d'assumpte inter? Ara s'ha adonat que la llibertat d'expressió, la justicia dubtosa etc etc no li sortira gratis i per tant s'ha de preocupar??? Fàstic fa, és vosté una hipocrita total. La serva europa s'en va a la porra gracies al seu ajut a partits com el PP
Jens Kühn
Senyora Merkel baixi un poquet més cap el sud i veurá el que és l'extremadreta de debò.

envia el comentari