Macron rectifica i assegura ser “guardià de les llengües regionals”

El president francès ha demanat al Parlament que garanteixi la transmissió de la diversitat lingüística

Després de la polèmica per la prohibició de l’ensenyament immersiu del català ha obligat Macron a rectificar. En un post a Facebook aquest dimecres Macron ha assegurat que “les llengües de França són un tresor nacional”. El president francès s’ha revindicat com a “protector de la llengua francesa i guardià de la riquesa que constitueixen les llengües regionals”. Per això Macron ha hagut de rectificar i ha demanat al Parlament francés que garanteixi la transmissió d’aquesta diversitat lingüística “respectant els marcs pedagògics àmpliament reconeguts des de fa un segle i mig”.

A banda, Macron ha afirmat que les associacions en defensa de l’escola immersiva “han garantit el futur d’aquestes llengües”. Per Macron, “res no hauria d’obstaculitzar aquesta acció portada a terme per gent compromesa que té amor per la seva regió, passió per França i gust universal”. “El dret ha d’alliberar, mai asfixiar”, ha conclós.

El Consell Constitucional francès ha tombat la immersió lingüística en català perquè “la llengua de la República és el francès”. La prohibició pot afectar escoles que imparteixin classes en bretó, basc, català o occità. El Consell ha donat llum verda a les noves disposicions que permeten el suport econòmic dels ajuntaments a l’escolarització dels nens que segueixen una educació lingüística regional, sempre i quan no sigui immersiva. El text va ser aprovat pel Parlament el 8 d’abril, després d’una votació sorpresa per part de l’Assemblea Nacional, amb 247 vots a favor, 76 en contra i 19 abstencions. El Consell Constitucional també ha censurat l’ús de grafies que no existeixen en francès en els documents de registre civil.

Comentaris

  Eric 26/05/2021 7:00 pm
  El millor guardià d'una llengua és un estat propi que es cregui, impulsi i valori la pròpia llengua, aquest sistema el fan servir els grecs, els danesos, els suecs, els txecs, els noruecs, els islandesos, els finlandesos, els eslovacs, els letons... potser hi ha alguna excepció com els irlandesos, tot i que la llengua irlandesa és oficial fins i tot a la UE, sense l'estat irlandès potser ja no existiria. Per la qual cosa funciona, el català amb Andorra no en té prou, ajudem els andorrans. Apa animeu-vos i uniu-vos a l'independentisme, hi sou benvinguts.
  ciutadà 26/05/2021 6:42 pm
  Vous êtes ici alors?. Je n'ai marre!
  Bepo 26/05/2021 6:07 pm
  Aquest "tio" és un transvestit. No hi doneu és voltes.
  Ni França ni Espanya 26/05/2021 5:41 pm
  Quina barra. L'estat francès i l'espanyol justifiquen tothora la necessitat d'estats propis per a les nacions europees sense estat. Guaiteu, no us deixeu aixecar la camisa, els Estats Units d'Amèrica son 50 estats i un Districte federal... funcionen i han estat la primera potència del món. La Unió Europea en son 27 d'estats, feu números, fins a 35 o 40, (potser no en calen 50) hi ha lloc de sobres per a Catalunya, Escòcia i alguns més, que sens dubte sorgiran d'estats actuals. Temps. Nogensmenys, l'estat espanyol també va haver de canviar les fronteres internes quan als anys 1980 es van inventar "l'estado de las autonomías", així Castella la Nova i Castella la Vella varen canviar límits, mentre se'n van crear de nous, com l'autonomia provincial de Madrid etc. Això, temps i una canya.
  Raül 26/05/2021 5:25 pm
  Poli bo, poli dolent.
   Son jacobins 26/05/2021 5:43 pm
   Ell mateix, en Macron, fa tots els papers de l'auca ?

Nou comentari