Macron, qüestionat després que un dels seus ajudants pegués un manifestant

El fiscal del país, que no estava al corrent de l'assumpte abans d'aquest dijous, ha llançat una investigació preliminar

 

El president francès, Emmanuel Macron, s’ha vist sumit en la polèmica aquest dijous després que la seva oficina hagi suspès un dels seus ajudants a qui les càmeres van gravar pegant un manifestant durant les protestes del Primer de Maig però no hagi informat a les forces de l’ordre.

 

Els seus detractors consideren que aquest fet reforça la percepció que Macron és un líder allunyat dels ciutadans del carrer a França, després d’altres controvèrsies al voltant de la despesa en vaixella oficial, la piscina construïda a residència de vacances del president i les seves afirmacions sobre el cost de la vida.

 

El vídeo publicat pel diari ‘Le Monde’ mostra un home amb un casc policial i una targeta d’identificació que allunya per força una dona i que després pega un manifestant, a qui posteriorment es va identificar com un membre del personal de la Presidència francesa.

 

“L’empleat Alexandre Benalla havia rebut permís només per testificar les manifestacions només com a observador”, ha assenyalat en una declaració el portaveu de l’Elisi, Bruno Roger-Petit. “Clarament, va anar més enllà (…) Va ser immediatament convocat pel cap de gabinet del president i se li ha suspès durant 15 dies. Aquest va ser el càstig per una conducta inacceptable”, ha precisat.

 

El fiscal del país, que no estava al corrent de l’assumpte abans d’aquest dijous, ha llançat una investigació preliminar contra Benalla sota la sospita de violència, usurpació de la funció d’un agent de Policia i usar signes reservats a les autoritats públiques.

 

Macron, de visita al sud-oest de França, no ha volgut respondre les preguntes dels periodistes sobre l’assumpte. Entretant, l’oposició ha criticat la forma en què ha estat gestionat el cas, considerant que el càstig és massa benèvol i que l’incident haurien d’haver estat posat immediatament en coneixement de les autoritats judicials.

 

“Aquest vídeo és sorprenent. Avui tenim el sentiment que l’entorn de Macron està per sobre de la llei”, ha assenyalat el president del partit conservador els Republicans, Laurent Wauquiez, en declaracions a l’emissora Europe 1.

 

El líder esquerrà Jean-Luc Melenchon ha defensat que “si acceptem que qualsevol pugui ser un policia al costat de la Policia llavors ja no tenim estat de Dret”. “Aquest home és els ulls i les orelles del príncep”, ha afegit, en referència a Macron.

 

Els sindicats celebren tots els anys manifestacions l’1 de maig a França i els xocs amb la Policia no són inusuals. Després de la suspensió de quinze dies, Benalla va tornar al seu càrrec a l’entorn del president i apareix en nombroses fotos preses per Reuters en actes públics al costat de Macron.

 

Benalla també va ajudar a organitzar les celebracions del retorn a França de la selecció de futbol després de guanyar el Mundial de Rússia el passat 15 de juliol i se’l pot veure al costat de l’autobús de l’equip.

Nou comentari