El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Macron anuncia un pla per “protegir” la UE contra “fluxos migratoris irregulars” provocats per la crisi afganesa
  • CA

El president francès, Emmanuel Macron, ha assegurat en un discurs aquest dilluns que la situació a l’Afganistan pot comportar “fluxos migratoris irregulars” i que “Europa per sí sola no pot assumir les conseqüències de la situació actual”. En aquest sentit, Macron ha anunciat que ja ha parlat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per promoure una “resposta robusta, coordinada i unida” a la possible crisi migratòria. A més, ha apostat per cooperar amb els països de trànsit i acollida dels refugiats afganesos, com Turquia o Pakistan.

La cancellera Merkel també ha dit que cal anticipar-se a la crisi migratòria, a diferència del que va passar el 2015 amb la guerra a Síria. Merkel ha admès que la comunitat internacional i ella mateixa van llegir “erròniament” la situació a l’Afganistan. L’alemanya s’ha mostrat sorpresa per com de ràpid els talibans han aconseguit el control del país, i ha admès que és una “lliçó amarga”.

Macron també ha lamentat que Kabul “ha caigut en hores, sense resistència“, i ha advertit que la situació “es degrada ràpidament”. Tant ell com Merkel han remarcat que la seva prioritat és repatriar als seus ciutadans a Kabul, així com el personal afganès que ha col·laborat amb ells durant els anys de conflicte.

La situació a l’aeroport de Kabul, però, és molt complexa. Les instal·lacions són encara sota control dels Estats Units, però hi ha un enorme caos per la gran quantitat de gent que intenta marxar. De fet, els vols s’han hagut d’aturar fins que es restauri l’ordre a les pistes, com han admès des del propi Pentàgon en una trobada amb la premsa. En diversos vídeos difosos a través de les xarxes socials, es pot veure gent corrent per les pistes, i fins i tot algunes persones enfilant-se a les rodes de les naus quan s’enlairen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa