M5S i La Lliga governaran a Itàlia amb Conte com a primer ministre, segons la premsa

Paolo Savona -vetat pel president de la República italiana per ocupar la cartera d'Economia- ocuparà el ministeri d'Afers Europeus
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte | Europa Press

El Moviment 5 estrelles (M5S) i la Lliga haurien tancat un acord per dotar Itàlia de govern, gairebé tres mesos després de les eleccions, que tindrà a GiuseppeConte com a primer ministre i en el qual Paolo Savona -vetat pel president de la República italiana per ocupar la cartera d'Economia- ocuparà la cartera d'Afers Europeus, segons avancen els principals mitjans italians.

 

L'acord ha estat segellat entre el líder del M5S, Luigi di Maio, i el de la Lliga, Matteo Salvini, després de dos dies d'incertesa després que el passat cap de setmana Conte renunciés a formar govern davant el veto mostrat pel president de la República, Sergio Mattarella, al fet que Savona, un ferm detractor de l'euro, ocupés la cartera d'Economia.


 

Finalment, Salvini ha cedit a les pressions de Di Maio, que després d'amenaçar amb un procés de destitució contra Mattarella per la seva actuació va optar per un últim intent de facilitar un govern polític, i ha acceptat que Savona no ocupi la cartera d'Economia però que segueixi dins del gabinet ocupant-se de la cartera d'Afers Europeus.

 

El nou ministre d'Economia, segons avancen els mitjans italians, serà Giovanni Tria, president de l'Escola Nacional d'Administració i professor d'Economia de la Universitat de Tor Vergata, mentre que la cartera d'Exteriors l'ocuparà Moavero Milanesi.

 

 

Encara que en un primer moment Salvini es va mostrar reticent a tornar a negociar amb el M5S la formació de govern, apostant per la celebració d'eleccions per a després de l'estiu, finalment el líder de la Lliga, el partit està augmentant en intenció de vot, ha accedit a reunir-se amb Di Maio i explorar una sortida a la crisi. Finalment, ha cedit a que Savona no sigui ministre d'Economia, facilitant així l'acord.


 

D'altra banda, el primer ministre designat actualment, Carlo Cottarelli, un antic directiu de l'FMI a qui Mattarella va encarregar formar govern per portar el país a les urnes a principis de 2019, es troba actualment al Quirinale, la seu de la Presidència, segons la televisió pública RAI.

 
Comentaris

envia el comentari